Građani u strahu od viših cijena

Društvo

Novu godinu Banjalučani nisu dočekali nimalo optimistično, većina se boji da će ove godine biti potrebno više umjeća da plata pokrije mjesečne troškove.

Pored cigareta koje su iz godine u godinu skuplje, od februara je sve izvjesnije i povećanje cijena karata u javnom prevozu. Iako pregovori prevoznika i Grada još traju, očekuje se da će jednodnevne karte poskupiti sa 1,40 na 1,60 KM, dok će za mjesečne povlastice radnici i učenici morati da izdvajaju i do osam odsto više novca.

Banjalučani su primjetili i da su prehrambeni proizvodi već malo skuplji nego u decembru.

– Cijene osnovnih namirnica su iste, ali ostali artikli su poskupili za nekoliko pfeniga. To se ne primjeti odmah, ali kada sam dobila račun, vidjela sam da je moja prosječna sedmična nabavka nekoliko maraka veća nego do sada – priča Dragica (45), koja stanuje u Boriku.

Pekari uvjeravaju sugrađane da hljeb i peciva neće poskupiti, jer su cijene pšenice stabilne, dok mesari mudro kalkulišu.

– Za sada sigurno neće poskupiti cijene mesa, ali ne znam šta će biti do kraja godine, jer je gorivo poskupilo – kažu u jednoj gradskoj mesnici.

Cijene su se promijenile i u pojedinim kafićima, prije svega u onima koji su kafu prodavali za 1,2 KM.

Stalne mušterije tako je dočekao novi cjenovnik, izjednačen sa konkurencijom, pa omiljeno jutarnje piće sada plaćaju skuplje za 30 pfeniga.

Većina Banjalučana koji su na dvotarfinom brojilu tek je ovih dana otkrila da više nemaju „povlasticu“ jeftine struje u neradne dane republičkih praznika.

– Zvala sam „Elektrokrajinu“ da vidim zašto mi je uključena skupa struja 1. januara, jer je neradni dan, a u info centru su mi rekli da od ove godine nema te usluge – priča Banjalučanka iz Lazareva.

Međutim, u „Elektrokrajini“ tvrde da je ta odluka ustanovljena još prije pola godine, i da su na vrijeme informisali građane, ali da su „ljudi vjerovatno to primjetili tek u januaru, kada ima najviše praznika“. Ipak, očigledno je da o tome nisu informisali i svoje zaposlene.

– Sa velikom izvjesnošću se može reći da u 2017. godini neće doći do promjene postojećih tarifa električne energije, koje su na snazi od maja prošle godine, pogotovo imajući u vidu dosadašnju praksu, da su prethodne tarife bile na snazi duže od šest godina- precizirali su u“Elektrokrajini”.

Iz ostalih komunalnih preduzeća poručuju da razloga za brigu nema.

„Vodovod“ nije planirao povećanje cijene vode i kanalizacije, koja od 1. marta 2015. godine iznosi 1,18 KM po metru kubnom, a isto tvrde i u “Čistoći”.

– Nemamo nikakvih naznaka da će biti povećanje odvoza smeća, koje košta 0,138 KM po metru kvadaratnom. Zavisimo jedino od „Depota“, ukoliko oni riješe da povise cijene odlaganja otpada u Ramićima – kaže direktor Aleksandar Bajić.

I direktor „Depota“, Novo Grujić, smiruje tenzije, obećanjem da poskupljenja neće biti, jer „nije fer prema građanima i komunalnim preduzećima“, iako, tvrdi, sa trenutnim cijenama posluju na granici rentabilnosti.

Strahujete li od poskupljenja u ovoj godini?

Dragica Trnić, penzionerka

– Bojim se nego šta, sve poskupljuje, gorivo, prevoz, hrana, lijekovi, a penzije iste. Nisam optimistična da će biti bolje, a s obzirom na moje godine nemam čemu ni da se radujem. Samo zdravlje da me služi.

Boro Trubajić, keramičar

– Ništa me više ne iznenađuje i svakog dana očekujem poskupljenje komunalija. Radim u inostranstvu i izdržavam familiju u Banjaluci, a ovde je grozno, žena ne radi, ni stariji sin koji je završio školu.

Milena Miletić, učenica

– Najavili su da će prevoz poskupiti od februara i to me najviše zabrinjava. Zadovoljna sam kako funkcionište gradski saobraćaj, ali ipak nemaju opravdanja da povećaju cijene mjesečnih karata.

Branko Diklić, doktor u penziji

– Stariji sam već čovek i navikao sam na poskupljenja. Kada ti država obeća da će sve biti u redu, onda ti obavezno podignu cijene, a komunalna preduzeća su tu bila uvijek na visini.

Jasna Savić, pravnica

– Čim gorivo poskupi, u paketu sa tim ide i sve ostalo, hrana, komunalije. Čula sam kako su najavljivali da bi i struja mogla da poskupi.

Raljić Đorđe, student

– Strahujem da će da poskupi cijena osnovnih studija, sa 220 na 300 maraka, jer se to odavno zagovara. Mislim da je javni prevoz i sad preskup, a šta će tek biti kad povećaju cijene. Pri tom, kvalitet je očajan, linije su neredovne.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *