MISTERIJA ŽUTE KOVERTE: Tužilac Božo Mihajlović preuzeo 55.000 maraka!

Društvo

U disciplinskoj prijavi još je navedeno da “u preduzetoj radnji tužilac Mihajlović nije nikoga obavijestio”, te da “navedeni novac nije dostavljen Sudu BiH, niti ga je Sud BiH zaprimio”

Piše: Avdo Avdić

Nestanak 55 hiljada maraka iz Tužilaštva BiH trebao bi imati svoj sudski epilog. Na to upućuju dokazi koji su u posjedu Žurnala.

Novembar je 15. 2010. godine. Tužitelj Tužiteljstva BiH Božo Mihajlović izdaje naredbu broj KT-7/03 kojom traži izuzimanje privremeno oduzetog novca u predmetu Milaković i drugi.

“Predmeti – novac, koji je pohranjen u KDP Tužilaštva BiH (sef) uz specifikaciju oduzetih novčanica koja se nalazi u prilogu ove naredbe i dopisa Suda BiH, ima se izuzeti radi dostavljanja Sudu BiH na dalje postupanje”, naveo je tužitelj Mihajlović.

Žutu kovertu, u kojoj je bilo 55 hiljada maraka, službenik Tužilaštva BiH Bogdan Bogdanović predaje u nadležnost tužitelja Mihajlovića. Skoro sedam godina kasnije konstatovano je – novac iz žute koverte koja je izuzeta po naredbi tužitelja Mihajlovića nikad nije dostavljen Sudu BiH.

Zbog svega toga Tužilaštvo BiH započelo je predistražne radnje.
“Formiran je KTA predmet i vrše se određene provjere”, potvrdio je za Žurnal portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Istovremeno, Oleg Čavka, postupajući tužilac u predmetu Milaković, koji je u momentu izuzimanja novca iz sefa bio na bolovanju, krajem prošle sedmice podnio je Uredu disciplinskog tužioca prijavu protiv tužioca Bože Mihajlovića.

“U vrijeme dok sam bio na bolovanju, zbog pretrpljenog srčanog udara, dana 15. novembra 2010. godine, tužilac Božo Mihajlović je, postupajući kao neovlaštena osoba bez odobrenja neposrednog rukovodioca Barašin Milorada, u situaciji kada sa njegovim radnjama nije bio upoznat postupajući tužilac, postupao u predmetu Tužilaštva BiH broj: T 20 0KTO 000343903”, naveo je Čavka.

U disciplinskoj prijavi još je navedeno da “o preduzetoj radnji tužilac Mihajlović nije nikoga obavijestio”, te da “navedeni novac nije dostavljen Sudu BiH, niti ga je Sud BiH zaprimio”.

Predmet protiv Milorada Milakovića i njegovih sinova otvoren je 2003. godine. Pripadnici SFOR-a tada su uhapsili prijedorskog kralja prostitucije, koji je kasnije prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH. U junu 2003. godine Božo Mihajlović potpisuje Naredbu da se u kasu pisarne (KDP) pohrane oduzeti dokazi, a pod rednim brojem 16. navedene su oduzete novčanice po priloženoj specifikaciji. Godinu kasnije, tačnije 12. marta 2004. godine Milaković sklapa sporazum o priznanju krivnje.

U presudi je navedeno da se novac ne oduzima. Milaković potom bježi, predmet dospijeva kod tužitelja Olega Čavke, koji u septembru 2010. godine odlazi na bolovanje. Nakon toga, predmet Milaković preuzima Božo Mihajlović koji izdaje naredbu za izuzimanje novca za potrebe Suda BiH. Međutim, novac nikad nije dostavljen Sudu BiH, a tužilac Mihajlović prije sedam dana o ovom predmetu za Žurnal je samo kazao: “ne znam”.

zurnal.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *