Povećana potražnja za lijekovima protiv gripa

Društvo

U gotovo svim apotekama u Republici Srpskoj posljednjih dana vladaju gužve, jer je mnogo prehlađenih koji traže razne lijekove za snižavanje temperature, sirupe za iskašljavanje, vitamine i preparate za jačanje imuniteta.

Zbog prave jagme za medikamentima koji ublažavaju simptome gripa koji se uglavnom mogu uzeti bez recepta, pojedini preparati nedostaju. Tako je u nekoliko apoteka došlo do nestašice “tajlol hota” koji stanovnici često kupuju kada osjete prehladu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS upozorilo je juče stanovništvo da u idućem periodu, zbog izrazito niskih temperatura, što manje vremena provode na otvorenom i da se pridržavaju uputstava i preporuka ljekara.

Oglasio se i Inspektorat RS, koji preporučuje građanima da zbog rasta akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu pojačaju mjere zaštite i higijene ruku i prostora u kojem borave, te da izbjegavaju bliske kontakte sa oboljelima.

Napominju da su od Instituta za javno zdravstvo RS dobili informaciju da u posljednje vrijeme znatno raste broj prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu.

– Apelujemo i da zdravstvene ustanove pooštre režim posjeta bolesnicima – navode u Inspektoratu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *