Vanredna situacija u Tesliću

Društvo

Na području Novog Grada izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova te zaplavile nekoliko domaćinstava, dok je u Tesliću proglašena vanredna situacija.

 

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da tokom dana nije bilo dojava o ugroženosti stanovnika. On je naveo da će naredna sjednica Štaba za vanredne situacije biti održana sutra u 8.00 časova.

 

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je Srni da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, te da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjak gdje je voda ugrozila domaćinstva.

 

On je naveo da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

 

Miličević je rekao da su sve raspoložive ekipe na terenu kako bi se sanirala postojeća i preduprijedila veća šteta.

 

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mjestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

 

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na dionici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mjestu Kamenica, zbog odrona.

 

Zbog odrona otežano se saobraća jednom kolovoznom trakom na magistralnom putu preko prevoja Borja, na skretanju za Hajdučke vode.

 

Bosna za tri sata sata narasla 192 centimetara

 

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 22.00 sata iznosio je 274 centimetara, dok je u 19.00 časova bio 82,5 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

U 21 sat Bosna vodostaj je iznosio 208.6 centimetara.

 

Nivo Bosne u 11.00 časova iznosio je 15,3 centimetra. Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara. Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 721 centimetar.

 

U Priječanima u toku intervencija na podvodnim kanalima.

 

Zbog neprestane kiše rijeka Vrbas i dalje nadolazi, a u naselju Priječani u toku su intervencije na odvodnim kanalima.

 

Civilna zaštita je u pripravnosti, a za sada nema informacijama o većim izlijevanjima, a među najkritičnijim tačkama su naselja Derviši i Lazarevo.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *