Sporazum o praktičnoj nastavi za srednjoškolce sa privrednicima

Društvo

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca potpisali su danas Sporazum o saradnji u okviru projekta “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju” koji će omogućiti srednjoškolcima plaćenu praksu i zapošljavanje, a time i ekonomski razvoj Srpske.

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da su sporazumom definisane obaveze obrazovnog sistema i privrednika.

 

“Učenici će prvi put ići na praksu kod poslodavaca koja će im biti plaćena, a nakon završetka školovanja najbolji će imati mogućnost da se zaposle u toj firmi”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci i dodala da je u ovaj projekat već uključeno više od 15 kompanija u Srpskoj.

 

Ona je navela da se Sporazumom definiše i pitanje bezbjednosti učenika na radu, standarda i uslova za vrijeme njihove prakse.

 

“Interes obrazovnog sistema i privrede jeste da učenici steknu znanje da bi nakon školovanja bili potpuno obučeni i konkurentni kada je riječ o potrebama ovdašnjeg tržišta rada. U vezi s tim moramo imati sistem obrazovanja koji će garantovati nova radna mjesta i privredni razvoj”, rekla je Trivićeva.

 

Ona je dodala da će poslodavci sa predstavnicima srednjih stručnih i tehničkih škola potpisati ugovore da bi privrednici primili određen broj učenika na praktičnu nastavu u skladu sa nastavnim planovima i programima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *