Porast broja oboljelih od gripa u RS

Društvo

Od početka sezone, u Republici Srpskoj registrovano je ukupno 23.720 akutnih respiratornih infekcija, 9.243 oboljenja sličnih gripu i devet slučajeva teške respiratorne infekcije.

Doktor Nina Rodić Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo kaže da su u prvoj sedmici ove godine domovi zdravlja Republike Srpske prijavili 1.848 akutnih respiratornih infekcija, 1.201 slučaj oboljenja sličnog gripu, kao i da je u bolnicama, i to iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, prijavljen jedan slučaj teške respiratorne infekcije, koji je zahtevao hospitalizaciju.

– Primećujemo porast infekcija oboljenja sličnih gripu poredeći vrednosti u prethodnim sedmicama, ali i lagani porast u odnosu na isti period prethodne godine. S obzirom na to da aktivnost virusa gripa na našem području počinje da raste u ovom periodu, sedmice sa najintenzivnijom cirkulacijom virusa gripa su ispred nas – istakla je Vukmirova.

Prema njenim rečima, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mestima gde borave veće grupe ljudi, poput učionica, čekaonica, javnog prevoza, bioskopa i drugih, neophodno je primenjivati mere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo.

– Osim redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja, važno je često provetravati prostorije. Deo opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i briga o osobama u okruženju – savetuje Vukmirova.

VAKCINA

Vakcinacija protiv gripa počela je krajem oktobra prošle godine, a do sada je u Srpskoj besplatnom vakcinom, koju je obezbedio Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za kategorije stanovništva koje imaju zdravstvene indikacije, vakcinisano više od 15.000 osoba.

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *