Pavlović: Građanima pruženo preko 11.500 pravnih savjeta

Društvo

Služba pravne pomoći u prošloj godini je pružila 11.538 usluga u vidu usmenih i pisanih pravnih savjeta. U svom radu, tim pravne pomoći susreće se sa velikim brojem građana, koji se ovoj Službi obraćaju sa ciljem ostvarivanja svojih prava pred nadležnim organima.

– Činjenica je da se u posljednjem periodu povećao broj zahtjeva stranaka koji građani upućuju Centru za socijalni rad, a radi ostvarivanja svojih prava iz nadležnosti rada ovog organa. Među pruženim pravnim savjetima, brojni su oni koji se odnose na regulisanje imovinskih odnosa, kao što su: utvrđivanje prava vlasništva, podjele imovine bračnih supružnika, uređenja međa i dr, te zahtjevi iz oblasti porodično-pravne zaštite poput: povjeravanje i izdržavanje maloljetne djece iz bračnih i vanbračnih zajednica – kazala je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za opštu upravu, Sanja Pavlović.

Prema njenim riječima, Služba je sastavila 4.340 podnesaka, i to: zahtjeva, izjava, tužbi, žalbi, prijedloga, ugovora, prigovora, iz raznih pravnih oblasti. Najviše je sastavljeno žalbi, i to na ostavinska rješenja, poništavanje testamenata i drugi pravni poslovi u vezi sa nasljeđivanjem.

Korisnicima usluga Službe pravne pomoći pruženi su i usmeni savjeti, i to najčešće u vezi sa razvodima brakova.

– Po zahtjevu građana, Služba pravne pomoći postupa bez odlaganja. Savjeti se daju na licu mjesta, kao i pisani podnesci koji stranke dalje prosljeđuju nadležnim organima na postupanje. Pravna pomoć Gradske uprave ne pruža uslugu zastupanja građana na sudu ili pred drugim organima. Naime, ovlašćenje za zastupanje lica koji nisu u stanju sebi da priušte advokate, te ostvarivanje njihovih prava i obaveza u Republici Srpskoj pripada isključivo Centru za pružanje besplatne pravne pomoći, koji je sastavni dio Ministarstva pravde Republike Srpske – pojasnila je Pavlović.

S obzirom na to da su korisnici usluga ove Službe najčešće građani slabog imovinskog stanja, to i pored mogućnosti naplate simbolične naknade za svoje usluge, ova pravna služba u svakom konkretnom slučaju procjenjuje da li će se određena usluga naplatiti ili ne.

Inače, od plaćanja usluga ove Službe oslobođene su sljedeće kategorije stanovništva: članovi uže porodice poginulih i nestalih boraca VRS, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, lica lošeg imovinskog stanja, lica koja se vode na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, kao i penzioneri Republike Srpske.

Služba pravne pomoći, koja funkcioniše u sastavu Odjeljenja za opštu upravu, nalazi se u naselju Borik (Bulevar Živojina Mišića broj 29, u zgradi Titanik).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *