Nema ukidanja biometrijskih pasoša

Društvo

Nema ukidanja biometrijskih pasoša ni ponovnog uvođenja viznog režima, saopšteno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

“Informacije o ukidanju biometrijskih pasoša i vraćanju na stare obrasce pasoških knjižica, ponovnom uvođenju viznog režima, promjeni elemenata zaštite i stepena sigurnosti ovih dokumenata pa samim time i mogućnosti njihovog lakšeg falsifikovanja, koje su posljednjih dana plasirane putem pojedinih medija, su neutemeljene, neprovjerene i netačne”, navodi se u saopštenju.

“Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, koji je usvojen u decembru prošle godine, ne mijenjajuse elementi zaštite i stepen sigurnosti pasoša. Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijski pasoši treće generacije (SAC pasoši) sa svim elementima zaštite na koje upućuju regulative Evropske unije, međunarodni standardi i preporuke, kao i ICAO dokument 9303″, naglašavaju iz IDDDEEA-e.

U ovoj Agenciji ističu da će pasoš će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci, jer je u pitanju najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsifikovanja, ali i najvažniji bezbjednosni element dokumenta.

Dodaju da se izmjenama ovog pravilnika ne mijenja ništa značajno, osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije, te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke pasoških knjižica.

“Dosadašnji pravilnici su prilično limitirali tehnologiju personalizacije ovog dokumenta, što je dovelo i do zastoja u procesu nabavke pasoških knjižica koji je u toku, a na što je upozorila i Kancelarija za razmatranje žalbi BiH. Upravo je zbog ograničavanja konkurencije nabavke obrazaca ličnih dokumenata IDDEEA prethodnih godina bila predmet posebnog interesovanja Kancelarije za reviziju institucija BiH i pravosudnih institucija jer nije bila u potpunosti osigurana primjena Zakona o javnim nabavkama”, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *