“Toplana” nema zaliha mazuta, upitno grijanje Banjaluke

Društvo

Banjalučka “Toplana” nema obezbjeđene zalihe mazuta do kraja grijne sezone, ali tražimo finansijske i pravne načine da sezonu izguraju do kraja, kaže gradonačelnik Igor Radojičić.

“Toplana” nema para za nabavku, a garancija grada od pet miliona tek je djelimično iskorišćena za nabavku mazuta.

“Kritičan je opet kraj februara. U ovom momentu mislim da su zalihe, zavisno od vanjske temperature do 20., 25.februara. I dalje je kritična sitaucija poslije tog perioda jer je i od određenih dužnika iz javnog sektora takođe traženo da nešto plate. Niko nije platio ni marke”, kazao je Igor Radojičić, graonačelnik Banjaluke.

Pred banjalučkim odbornicima sutra će se naći Izvještaj o obezbjeđenju mazuta za tekuću grijnu sezonu kao i informacija o modelima restrukturiranja “Toplane”.

Izvještaj je dobio zeleno svjetlo Komisije za privredu i razvoj grada Banjaluka. Sjednici komisje prisustvovao je i direktor “Toplane” Mićo Milovanović, koji je izbjegao medije. Članovi komisije, tvrde da će grijanja biti.

“Banjalučani će se grijati ko i svake godine do kraja grijne sezone. Mi moramo iznaći sredstva, moramo, ne možeo da nam instalacije popucaju to je 100 miliona maraka štete”, rekao je Marinko Umičević, predsjednik Komisije za privredu.

“Mi imamo u projekciji budžeta zaduženje grada i mi ćemo kupiti mazut iz kredita. Tako da ‘Toplana’ sad trenutno ako nema mazuta, imaće – grad će platiti, daće garanciju da se zaduži i da se kupi mazut”, kazao je Dragan Talić, član Komisije za privredu i razvoj.

Odbornici će vijećati o četiri modela za restrukturiranje “Toplane” koja ima 80 miliona maraka duga. Među ponuđenima su kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, zakup, strateško partnerstvo i robni kredit. Opozicija kritikuje da, uprkos predlozima, konkretnog rješenja nema. Dio je već protiv predloženih varijanti, drugi dio tek će da odluči da li će i koja rješenja podržati.

“Apsolutno ću biti protiv i danas smo kolege i ja, iz opozicije bili protiv, jer smatram da ovi izvještaji ne donose rješenje”, kazao je Talić.

“Očigledno od tih opcija koje imamo mi ćemo morati da biramo najamnje zlo koje možemo. Šta je najmanje zlo od ponuđenog? U ovom momentu ne mogu da vam odgovorim, moraćemo se konsultovati sa ljudima iz struke i naše političke partije”, rekao je Ljubo Ninković, član Komiisje za privredu.

Komisija za propise i pravna pitanja izmjenila je odluku koja je podrazumjevala da gradonačelnik dobije odborenje odbornika da raspolaže sa 3,5 miliona maraka. Nova, ukoliko je odbornici usvoje, daće gradonačelniku ovlašćenja za pregovore za zaključenje pravnog posla kojim će se obezbjediti proizvodnja i isporuka toplotne energije u iznosu do 3,5 miliona maraka.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *