Radnici Aluminija pred zgradom HDZ-a

Društvo

U krugu Aluminija danas je održan sastanak Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija na kojem je zaključeno da kompaniji, nakon sinoćnjeg gašenja struje, ne slijedi ništa drugo nego stečaj. Nedugo nakon toga radnici su otišli pred sjedište HDZ-a BiH.

 

Jedan od radnika je kazao kako nakon proglašenja stečaja radnicima slijede rješenja o otkazima. S druge strane, pojedini sektori u Aluminiju nastavljaju s radom još neko vrijeme. Pero Bebek, predsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, kazao će radnicima biti isplaćena jedna plata.

 

“Istekao nam je konsolidacijski račun koji bi se trebao produžiti. Trebala bi se desiti isplata jedne plate, a pokrenut će se i stečajni postupak. Po najavama nekih advokata proces neće trajati brzo, a prije odabira stečajnog upravnika sadašnji direktori nastavljaju obavljati dužnost. Rečeno je da će se radnici smjenjivati na poslovima kako ne bi svi radili u isto vrijeme, a to ne bi trebalo da utječe na platu”, rekao je Bebek.

 

On je kritikovao i teze kako bi Vlada FBiH u petak trebala održati vanredni sastanak zbog Aluminija.

 

“Jučer nam se obratio Ljubo Bešlić i Nevenko Herceg koji su kazali da će Vlada zasjedati u petak, a sve je ugašeno sinoć. Elektroliza je mrtva, ćelije su mrtve, anode su mrtve. Što se tiče ljevaonice to se i može nešto uraditi, ali to bi bilo malo, sporije i teže. Neko će ponovo morati pokretati Aluminij, a to je 1997. godine koštalo na desetine miliona maraka”, kazao je Bebek.

 

Miro Zelenika koji u Aluminiju radi od 1982. godine također je kritikovao najavu vanredne sjednice Vlade FBiH rekavši kako mnogi, pa i vlast, snose krivicu za propast kompanije.

 

“Dva puta je dolazila finansijska policija. Uzimali su papire, a nikad ništa nije izašlo na vidjelo. Njima nije u interesu da se obznani sve jer su svi umiješani – vlada, ministri koji žive na grbači radnika”, rekao je Zelenika.

 

Radnici su se nakon sastanka Sindikata uputili pred sjednište Hrvatske demokratske zajednice BiH, ali su naišli na praznu zgradu iako su planirali razgovor sa nekim od predstavnika partije koju očigledno smatraju odgovornom za smrt hercegovačkog giganta.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *