Sudije i tužioci neće da se odreknu dijela primanja

Društvo

Sudije i tužioci ni nakon apela ministra pravde Republike Srpske Antona Kasipovića nisu našli za shodno da se solidarišu sa ostalim zaposlenima u javnom sektoru i odreknu se dela naknada za minuli rad.

Naime, službenicima u pravosuđu plata je smanjena zbog minulog rada, ali ne i sudijama i tužiocima, koji su i do šest puta više plaćeni.

Plate svih budžetskih korisnika, koji imaju do 25 godina radnog staža, umanjene su po osnovu naknada za minuli rad – sa 0,5 na 0,3 odsto za svaku godinu staža.

Premijerka RS i ministri u Vladi RS, čija primanja su regulisana posebnim propisima, pokazali su razumevanje i doneli posebnu odluku kojom su sebi smanjili koeficijent za minuli rad.

Smanjenje naknada za minuli rad, međutim, zaobilazi nosioce pravosudnih funkcija, čija primanja štiti Ustav RS.

Siniša Petrović, predsednik Sindikata pravosuđa RS, kaže da bi bar iz moralnih razloga sudije i tužioci trebalo da podele sudbinu ostalih radnika u javnom sektoru.

– Nosioci pravosudnih funkcija mogli bi da potpišu zajedničku izjavu da sebi smanjuju minuli rad. Međutim, oni se skrivaju iza toga da su njihova primanja ustavna kategorija, pa su očigledno nedodirljivi – ističe Petrović.

Osnovna plata sudija i tužilaca u RS, ne računajući naknade na platu, iznosi od 2.500 do 4.500 KM.

– Njihova primanja su ionako nerealna u odnosu na naš standard. S druge strane, službenicima će na prosečnu platu od 700 KM biti oduzeto od 18 do 49 KM po osnovu minulog rada – naglašava Petrović.

Do udruženja sudija i tužilaca nismo uspeli da dođemo, a u sudovima i tužilaštvima pojedinačno nerado komentarišu ovu temu.

– Inicijativu za smanjenje plate sudijama, na ime smanjenog koeficijenta po osnovu minulog rada, nećemo i ne možemo podneti zato što, prema Ustavu RS, plate i druge naknade sudija ne mogu biti umanjene za vreme vršenja sudijske funkcije. To znači da se na njih ne odnose odredbe zakona koje se odnose na smanjenje plata, dok se na sve ostale građane ovakvi zakoni mogu primeniti – kaže sekretar Osnovnog suda u Banjaluci Tomislav Čavić.

Stručnjaci za pravo sa kojima smo razgovarali navode da Ustavu piše da se ne umanjuju prava sudija i tužilaca, ali da nigde ne piše da se ne umanjuje visina prava.

– Oni su basnoslovno plaćeni, a još imaju regers koji iznosi 50 odsto na platu – kažu naši sagovornici.

Iz Ministarstva pravde pozvali su nosioce pravosudnih funkcija da se solidarišu sa ostalim budžetskim korisnicima. Ministar pravde RS je uveren da će naići na pozitivnu reakciju sudija i tužilaca.

– Očekujem da Udruženje sudija RS i Udruženje tužilaca RS pomognu i da se zaista potvrdi međusobna solidarnost – rekao je Anton Kasipović.

Volonteri rade besplatno

Dok sudije i tužioci primaju visoke plate, mladi pravnici koji volontiraju u pravosudnim ustanovama rade besplatno.

– Samo sudovi u Banjaluci imaju nekoliko stotina volontera, koji ne primaju ni jednu marku. To je jedinstvena prilika za sudije i tužioce da pokažu humanost i odreknu se minulog rada u korist tih mladih ljudi, pa da bar imaju za topli obrok – kažu naši sagovornici.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *