Moguć novi sibirski val: Polarna zima tek dolazi?

Društvo

Nakon kratkotrajnog predaha od hladnijeg vremena, prema aktuelnom prognostičkom materijalu već krajem prve dekade februara moguć je dolazak novog vala izrazite hladnoće, piše Istramet.

Naime, prema gotovo svim relevantnim prognostičkim modelima, u prvoj dekadi februara slijedi zimski razvoj sinoptičke situacije. Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije moguć je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog vazduha do Sredozemlja.

Riječ je o ‘savršenoj’ zimskoj situaciji kakva se u regionu desila u februaru 2012. godine, ali i u najjačim zimama u prošlom vijeku, na primjer 1956. godine, ponovno u februaru.

Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima i dublje temelje, naime posebno su zanimljivi događaji u stratosferi, odnosno zatopljenje u tim slojevima atmosfere, tzv. stratwarming koji će pogodovati razvoju anticiklone nad sjevernim dijelom Evroazije.

U kombinaciji s ostalim faktorima moguće je dugotrajnije ‘blokiranje’ zapadne struje uz uspostavu neuobičajeno snažne sjeveroistočne ‘polarne’ struje.

Ukoliko se ostvare predviđanja prognostičkih modela, naročito ECMWF-a, vrhunac zime tek treba očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koje smo zabilježili u januaru, februar bi mogao donijeti još izraženije zahlađenje.

Ipak, budući da se govori o periodu iza sedam dana, najave treba uzeti s dozom opreza, ali isto tako svakako treba napomenuti kako nije riječ o jednom izlazu jednog prognostičkog modela, već je signal mogućnosti dolaska zime poprilično jak na gotovo svim izračunima, piše Istramet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *