Radnici ne prijavljuju mobing zbog straha od osvete

Društvo

Sve više radnika u Republici Srpskoj, u privatnom i javnom sektoru, trpi psihičko maltretiranje na radnom mestu.

Na adresu Udruženju građana “Stop mobbing” prošle godine stigla je 121 prijava zlostavljanja na radnom mestu – 30 više u odnosu na godinu ranije.

– Galama i psovanje su nešto što svaki dan doživljavam na poslu. Kada se požalim, šef kaže da idem ako mi se ne sviđa. On i ne shvata da radi nešto loše, već na taj način misli da provodi disciplinu – kaže G.D, zaposlena u trgovini.

Istraživanja Saveza sindikata RS pokazuju da psihičke i druge oblike pritisaka na poslu doživljava svaki šesti radnik, a 11 odsto ih pije antidepersive zbog posla.

– Zbog situcije na poslu ugrožena je radna sposobnost zaposlenih, a do 50 odsto ih ne ide na bolovanje da ne bi ostali bez posla – kaže Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu.

Malo radnika se odluči da tuži poslodavca, jer je mobing teško dokazati, ali i iz straha od još veće odmazde nadređenih.

– Nisu zanemarljivi ni sudski troškovi, u slučaju gubitka sudskog spora – kaže Anica Ramić, predsednica ovog Udruženja.

Ona dodaje da su žrtve mobinga svi zaposleni – od čistačice do doktora nauka.

– Zlostavljači napadaju socijalni ugled radnika, šire tračeve o njima, ismejavaju ih i ponižavaju, viču, daju im se ponižavajuće zadatke i primoravaju ih na rad koji im šteti zdravlju, a nisu retki ni fizički napadi, te seksualno uznemiravanje – navodi Ramićeva.

Zlostavljanje na radnom mestu uzrokuje depersiju kod radnika, anksioznost, socijalna izolaciju i emocionalnu otupljenost, ali i fizićke poteškoće kao što su glavobolja, nesanica, vrtoglavica, visok pritisak, promene na koži i slično, a često dovode do problema u privatnom životu, pa čak i do ugrožavanja braka.

Do sada je u RS u samo jednom slučaju donesena presuda za mobing. Bivši komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru Mile Međed novčano je kažnjen za maltretiranje radnika. On je sada v.d.direktora Republičke uprave civline zaštite.

Nestao Zakon o mobingu

Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji bi pružio veću zaštitu radnicima, pre nekoliko godina je u formi predloga upućen na razmatranje u parlament RS, ali nikad nije usvojen.

Poslodavci smatraju da radnike dovoljno štiti Zakon o radu.

Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova RS, kaže da je problem što je na poslodavcu teret dokazivanja da nije bilo mobinga.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *