Po pravilima Svjetske banke Vlada RS otpušta hiljadu radnika Željeznica

Društvo

Vlada Republike Srpske najavila je uskoro početak provođenja plana restrukturiranja u “Željeznicama Republike Srpske” u koji je uključena i Svjetska banka, prema kome hiljadu radnika ovog preduzeća treba da ostane bez posla.

Prema novoj sistematizaciji, oko 1000 radnika u “Željeznicama Republike Srpske” je višak. U Ministarstvu saobraćaja planiraju da u prvoj godini restrukturiranja broj zaposlenih bude smanjen za 500.

Direktor Željeznica objašnjava da niko od otpuštenih radnika neće završiti na ulici, jer će pored penzionisanja i prekvalifikacije, za prvih 500 radnika koji bi trebalo da ostanu bez posla, biti ponuđene stimulativne otpremnine koje će iznositi 12 mjesečnih ličnih dohodaka.

Dio sindikata u Željeznicama je zadovoljan ponudom. U Sindikatu željezničara smatraju da je to dobar potez. Međutim, iz Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti upozoravaju da je ovakav način restrukturiranja štetan za ovo javno preduzeće i da pere od odgovornosti sve politički postavljene direktore koji su zaključivanjem štetnih ugovora i doveli Željeznice u ovakvo stanje.

U Sindikatu Mašinovođa tvrde da od resornog ministarstva nisu dobili informaciju u kojim sektorima će otpuštati radnike. Nejasno je i gdje će Željeznice naći novac za otpremnine, kada ovo preduzeće radnicima duguje više miliona maraka na ime neplaćenog regresa i toplog obroka, a već godinu dana, kažu sindikalci, ne isplaćuje se ni prevoz.

Iznos od 12 dohodaka je nedovoljan, upozoravaju sindikalci, da bi radnici koji ostanu bez posla pokrenuli neki svoj posao i nastavili samostalno da žive.

Osim otpuštanja radnika, analiza Svjetske banke je utvrdila i da je putnički saobraćaj u Željeznicama nerentabilan, ali je Vlada ipak odlučila da ne ukida tu djelatnost.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *