Savez sindikata traži pojedinačne ugovore i povišice

Društvo

Čak 35 odsto od oko 75.000 zaposlenih u privredi Republike Srpske, čija prava predstavlja Savez sindikata, prima minimalac, a najveća plata iznosi 780 maraka.

 

Deset predsjednika granskih privrednih sindikata danas su održali sjednicu na temu “Položaj radnika u realnom sektoru sa prijedlogom mjera za poboljšanje uslova rada i potrebe zaključivanja posebnih kolektivnih ugovora”.

 

Potpredsjednik Saveza sindikata RS Dane Peulić izjavio je da su predsjednici granskih sindikata inicirali kod poslodavaca da se što prije potpišu granski ugovori i da su uglavnom pripremljene radne verzije ovog dokumenta.

 

– Novim Zakonom o radu RS, koji je na snazi od 2016. godine, predviđeno je da se donese Opšti kolektivni ugovor. Nakon pregovaranja sa socijalnim partnerima, Unija udruženja poslodavaca je saopštila da neće potpisati taj dokument i sada tražimo pojedinačne kolektivne ugovore po djelatnostima – objasnio je Peulić.

 

On je rekao da će se insistirati na povećanju plata, ali nije rekao za koliko, te definisanju isplate regresa, minulog rada, kao i zaštiti na radu.

 

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno – komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić ocjenila je da su radnici u privredi najugroženiji radnici jer za svoj rad primaju – mizeriju.

 

– Na Zapadu ljudi od socijalne pomoći žive, a kod nas radnici od plate ne mogu da prežive – upozorila je ona.

 

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata zaposlenih u tekstilnoj i kožarskoj industriji, naveo je podatak da je u ovoj industriji zaposleno oko 12.000 radnika čija je prosječna plata prošle godine iznosila 556,56 KM.

 

srpskainfo.com

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *