Bankar i Vlada RS završili na sudu zbog medvjeda

Društvo

Zbog mrkog medvjeda na sudu su završili Vlada Srpske i jedan bankar. Slobodan Džombić, u slobodno vrijeme pčelar a inače direktor jedne banke u Čelincu, tužio je Ministarstvo poljoprivrede jer mu nije isplatilo štetu koju mu je prije tri godine medvjed napravio na košnicama.

Vlada je procijenila dug od 517 maraka – ali pošto, kako tvrde, Džombić ne ispunjava uslove za naknadu štete – odlučili su da mu ne isplate ni marku.

“Oni su me odbili iz razloga da nisam član Udruženja što ja naravno, prije ovoga nisam ni razmišljao, a sad stvarno neću ni da budem! Jer ja mislim da je to moja šteta, ja ne tražim ni subvenciju niti bilo kakvu pomoć od države. Tražim samo svoju štetu, izgubljenu dobit”, rekao je Džombić.

Sudski vještak izračunao je šest hiljada maraka na osnovu ukupne izgubljene dobiti tokom godina. Pčelar tvrdi – medvjed je napravio mnogo veću štetu. U telefonu još drži fotografije razrušene košnice.

Ministar Stevo Mirjanić lično je napisao obrazloženje. Uz neposjedovanje članske karte, ministar tvrdi da bankar nije propisno ogradio pčelinjak što mu je, očigledno, bilo dovoljno da, na kraju, ne odriješi kesu.

“Smatramo da se na taj način gospodin Džombić stavlja u nepovoljan položaj, a možemo slobodno da kažemo da se radi i o određenoj vrsti diskriminacije”, rekao je advokat Slobodana Džombića Željko Bubuć.

Interesantno je da su u periodu od 2012. do 2015, samo na području opštine Čelnac medvjedi čak 82 puta napadali poljoprivredna gazdinstva. Iz Vlade danas nisu odgovarali na naša pitanja. Kao pisani odgovor na bankarevu tužbu brane se pravilnikom i zakonima o lovstvu i pčelarstvu. Kažu da štetu uredno isplaćuju svim registrovanim pčelarima – i to 45% od iznosa štete koja se procijeni na terenu.

Ko je u pravu u slučaju “bankar/pčelar protiv Republike Srpske” na kraju će da presudi Osnovni sud u Kotor Varošu. Možda već sutra kada je zakazana glavna rasprava u nesvakidašnjem slučaju.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *