Domovi zdravlja u RS za sada bez blokada računa

Društvo

Računi domova zdravlja, koji samo za doprinose Poreskoj upravi RS duguju 14,3 miliona KM, i dalje su aktivni, a iz Poreske uprave RS poručuju da postupaju u skladu sa zaključcima i odlukama Vlade RS, prema kojima neće biti pokretani postupci prinudne naplate.

Reprogramirane obaveze za 36 domova zdravlja ukupno iznose 42,3 miliona KM, a prema zaključku Vlade RS, javne zdravstvene ustanove zadužene su da nastave da redovno izmiruju tekuće poreske obaveze.

U većini domova zdravlja uzdaju se u to da će u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Poreskom upravom i lokalnim zajednicama biti pronađeno rješenje i bez blokade računa.

Direktor Doma zdravlja Modriča Goran Mlinarević je potvrdio da reprogramirani dug ove ustanove iznosi 5,54 miliona KM, a dug za dospjele obaveze 1,14 miliona KM.

– Dug se vuče godinama, a problem su i visoke kamate. Očekujem da bude nađeno neko rješenje da dug bude izmiren, da ne bi ispaštali pacijenti – naglasio je Mlinarević.

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović je naglasio da je veći dio reprogramiranog duga koji iznosi skoro tri miliona KM naslijeđen od njegovih prethodnika.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS su rekli da su u 2016, ali i ranije, redovno uplaćivali sve mjesečne tranše domovima zdravlja za ugovorene zdravstvene usluge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *