CIK BiH: Na biračkom spisku u Stocu bilo 130 mrtvih

Društvo

Članovi Centralne izborne komisije BiH, na čelu s predsjednicom Irenom Hadžiabdić, danas su boravili u radnoj posjeti Stocu. U tom gradu, na dan ponovnih izbora 19. februara, na svakom biračkom mjestu biće prisutna i osoba iz CIK-a koja će nadzirati, ali i pomoći da se izborni proces nesmetano odvija.

Član CIK-a Vlado Rogić kazao je da je zadovoljan pripremama za izbore, a izjavi koju je dao priznao je ono na šta predstavnici Inicijative za Stolac ukazuju već dugo vremena – na biračkom popisu za izbore u Stocu bilo je 130 mrtvih.

Ova imena, kako je rekao Rogić za portal Dnevnik, biće uklonjena s popisa.

Naglasio je da je CIK u saradnji s Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) utvrdio kako je na popisu bilo 130 mrtvih osoba.

-Utvrđeno je i kako lokalni OIK nije imao veze s tim te da se radi o propustima drugih nadležnih agencija. Pored toga, zadovoljni smo i radom zamjenskih članova OIK-a – izjavio je Rogić.

Predstavnici CIK-a na terenu obučavaju članove Opštinske izborne komisije, kao i članove biračkih odbora, za provedbu izbornog procesa.

-Nakon što se ova obuka dovrši tokom srijede i četvrtka, za petak je predviđena obuka predsjednika biračkih odbora i nakon toga će sve biti spremno za održavanje izbora – rekao je Rogić.

Broj birača u opštini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registrovan van BiH, 31 birač registrovan da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrovani da glasaju lično.

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *