Hiljade prijavljenih na biro posao traže decenijama

Društvo

Više od 100.000 osoba na biroima za zapošljavanje čeka posao duže od devet godina. Na hiljade nezaposlenih traže posao već decenijama, mnogi od njih imaju i po 35 godina “staža na birou“.

Najalarmantnije, ipak, zvuče podaci Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS), na čijim je listama skoro 40.000 nezaposlenih duže od devet godina, a u registru je i na desetine osoba koje se kao nezaposlene vode i po 20 godina i više.

– Prije devet godina 15.649 žena i 21.355 muškaraca prijavili su se u našim službama i još nikada nisu skinuti radi zaposlenja – navode u Službi za zapošljavanje KS te naveli da traženje posla u prosjeku traje duže od tri godine, a duže od pet godina za osobe starosti od 35 do 55 godina.

Sarajlija Alija Durmić tražio je posao 20 godina, pa je prije pet godina odlučio da se više ne javlja na biro, jer od toga „nema nikakve koristi“.

– Uzeo sam papire. Za sve ove godine nikada me niko nije pozvao s biroa. E, da mi je znati gdje se zaposlilo tih 25.000 ljudi što tvrde ovi iz vlasti. Što ja nisam među njima?! Niko više ne vjeruje šupljim pričama – kaže Durmić, koji je ogorčen na situaciju u zemlji.

U vojsci nezaposlenih 7.060 osoba iz Tuzlanskog kantona na posao čeka 20 godina i više. U tom razdoblju 3.761 žena nikada nije dobila posao. Sakib Husić, građevinski tehničar, već se petnaestak godina prijavljuje na biro.

– Jedino mi preostaje rad na nadnicu. Od toga izdržavam peteročlanu porodicu – kaže Husić.

Slična je situacija i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Najviše je nezaposlenih radnika za jednostavne poslove, daktilografe, krojače, molere, zatim pravnike, ekonomiste, profesore, novinare, socijalne radnike…

Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS prijavljene su 126.372 osobe.

– Na birou je evidentirano 153 lica s visokom stručnom spremom koja čekaju na zaposlenje duže od deset godina, od kojih je najviše ekonomista, pravnika i profesora razredne nastave. Među onima koji zaposlenje čekaju duže od deset godina, a imaju srednju stručnu spremu, najbrojniji su ekonomski i mašinski tehničari te maturanti gimnazije – istakla je Vedrana Milinković iz Zavoda za zapošljavanje RS.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *