Snježni pokrivač sačuvao useve

Društvo

Na području Brčko distrikta ozimi usjevi su u dobrom stanju, pogodovale su im vremenske prilike, jer je snježni pokrivač zaštitio žitarice od niskih temparatura.

Topljenje snijega obezbijedilo je neophodnu vlagu, jer je zemlja bila suha.

Šef nadležnog pododelenja u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta, Ferhat Čejvanović, rekao je da bi bilo optimalno da vrijeme ostane baz padavina do kraja februara.

– Vrijeme jeste bilo hladno, ali snijeg je bio saveznik ratarima. Bijeli pokrivač je zaštitio ozime usjeve – kaže Čejvanović.

Slavko Jovičić iz Brezika jesenas je zasijao pet hektara pšenicom.

– Malo smo kasnije posijali, jer je kukuruz kasnio, ali pšenica je iznikla. Trebaće joj prihrana od 40 do 50 kilograma po dunumu i to planiram uraditi krajem mjeseca – kaže Jovičić.

Tamo gdje je zemljište dozvoljavalo ratari su uzorali parcele na kojima će u proljeće sijati kukuruz. Ovom žitaricom Jovičić planiranira zasijati između 15 i 20 hektara. Sije uglavnom na zemlji koju mu ustupe vlasnici parcela, a jedan dio zemljišta zakupio je u opštini Lopare u selu Pukiš.

Za parcele pod usjevima u Distriktu ostvario je podsticaj koji je po hektaru zasijane pšenice iznosio 300 KM, dok je proizvodnja kukuruza lani podsticana sa 250 KM po hektaru. Isplaćeno mu je 80 odsto sredstava, a ovih dana očekuje i preostalih 20 odsto. Žitarice koje uzgaja ne idu na tržište već ih koristi za uzgoj svinja.

– Imam oko 40 prasilica, vlastitu mješaonu stočne hrane, pokrivamo troškove proizvodnje iako je svake godine teže. Najgore je što nemamo garantovan otkup i nakon tova svinje prodajemo uglavnom nakupcima – kaže Jovičić.

Ostvareni prihod ulaže u novi ciklus proizvodnje, a procjenjuje da će mu za sjetvu kukuruza i prihranu pšenice trebati oko 20.000 KM. Uprkos teškoćama nema namjeru da odustane od ratarske i stočarske proizvodnje.

Zemlju obrađuje uglavnom vlastitom mehanizacijom. Nedostaje mu sijačica i namjerava da je kupi ukoliko i ove godine bude podsticaja za nabavku nove mehanizacije.

Osim pripremama za prihranu ozimih useva i proljetnju sjetvu brčanski poljoprivrednici bave se i voćnjacima jer, prema riječima stručnjaka, ovih dana počinju optimalni rokovi za orezivanje voća.

Kasne podsticaji

Pod ozimim žitaricama u Brčko distriktu je 3.500 hektara, od čega je 2.500 hektara pod pšenicom. Kukuruzom se u prosjeku zasije oko 10.000 hektara. Pod voćnjacima je oko 3.000 hektara.

Najviše se uzgaja šljiva, a dobro uspjeva i višnja, trešnja i ostale vrste voća. Za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u 2016. godini obezbijeđeno je oko 9.300.000 KM. Svi podsticaji još nisu isplaćeni jer je kasnilo usvajanje prošlogodišnjeg budžeta, a u nadležnom Odjeljenju se nadaju da će ovaj posao obaviti do kraja marta.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *