Željezničari najavili proteste, spremni i na štrajk glađu

Društvo

Zbog neisplaćenih naknada radnici “Željeznica RS” najvjerovatnije će ponovo organizovati mirne proteste, a ako ni to ne urodi plodom i uprava ne počne da im redovno isplaćuje plate, topli obrok i naknadu za prevoz, stupiće u štrajk glađu.

Ove dvije opcije na sto je stavio Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica” i stav o njima zauzeće na sastanku zakazanom za ponedjeljak, a s ciljem da preduzeće počne redovno da izmiruje naknade radnicima.

– Nešto moramo preduzeti. Dva su prijedloga – ponovni protesti ili štrajk glađu, na šta je do sada pristalo samo 100 radnika. Preduzeće radnicima godinu ne isplaćuje topli obrok, naknadu za prevoz, a kasni i isplata plata. Radnici su dovedeni na granicu propasti i spremni su na sve opcije – rekao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica” Zlatko Marin.

Pojedini radnici ističu da zbog neredovnih isplata plata, te stopiranja naknada nemaju novca ni za dolazak na posao, zbog čega otvaraju bolovanja.

Zaposleni na ovaj način upravu preduzeća planiraju pozvati na odgovornost, a ako ni to ne urodi plodom, spremni su da ignorišu i sindikate te da se sami organizuju, što je prema Marinovim riječima najgora opcija.
Ističe da, kada je riječ o otkazima koji su najavljeni prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, uprava i Vlada RS rade sve bez sindikata.

– Mi uopšte nemamo informaciju o tome šta i kako oni planiraju. To je van svake pameti – kazao je Marin.

Predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković ističe da su na sastanku šest sindikata, koji je održan prije sedam dana uputili zahtjev Ministarstvu saobraćaja i veza RS da im objasne na osnovu kojih pokazatelja su došli do podatka da je višak u “Željeznicama” 1.000 radnika.

– Odgovor Ministarstva još čekamo. Nismo informisani od strane Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti da će organizovati proteste i štrajk glađu. Nisu nas zvanično pozvali, niti obavijestili da planiraju taj korak. Bilo bi logično da su to uradili. Ako nas na kraju pozovu, svakako ćemo zauzeti svoj stav – kazao je Cjetković.

Zaposleni u “Željeznicama” podnijeli su krajem prošle godine tužbu protiv preduzeća zbog neisplaćenih naknada za topli obrok i prevoz.

Oko 2.000 radnika tužilo je preduzeće i zbog umanjenja toplog obroka sa 185 na 112 maraka u periodu od 2012. do 2015. godine i spor su dobili.

Generalni direktor “Željeznica” Dragan Savanović u petak je bio na putu i nije odgovarao na naše pozive. U Upravi preduzeća su poručili da se na posao vraća u ponedjeljak.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *