Neizgrađeni zatvor ima direktora i odbore koji primaju platu

Društvo

Bosna i Hercegovina još nema državni zatvor, ali zato od 2006. uredno plaća direktora, Upravni i Nadzorni odbor za njegovu izgradnju.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu pravde BiH, prvi direktor zavoda u izgradnji od 2006. imao je status sekretara na posebnom zadatku, čiji mandat je bio pet godina, a predviđeno je da izveštaj podnosi Upravnom i Nadzornom odboru.

Međutim, ovaj koncept je navodno pokazao nedostatke, zbog čega je izmenama zakona Savet ministara BiH formirao posebno telo – Jedinicu za implementaciju projekta izgradnje zavoda u Istočnom Sarajevu. Ali, i ta jedinica ima direktora, UO i NO koji su imenovani 2010. Sa svima njima zaključen je ugovor o radu 2013. nakon što su revizori BiH upozorili da ne mogu da budu angažovani po osnovu ugovora o delu.

Iz resora pravde BiH izbegli su da odgovore na pitanje „EuroBlica“ koliko je do sada isplaćeno novca na ime njihovih plata i naknada. Umesto toga kažu da je članom 39. Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH utvrđen maksimum naknade. Ipak, nisu naveli da taj član zakona tek od pre dve godine ograničava naknade na najviše 475 KM mesečno, dok su primanja pre toga bile višestruko veća.

– Sve isplate idu iz budžeta Ministarstva pravde BiH, dok je 2013. Jedinica za implementaciju postala samostalni budžetski korisnik – kaže portparolka Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.
S druge strane, profesor ekonomije Goran Radivojac za „EuroBlic“ tvrdi da takva praksa ne postoji u projektima u kojima se gleda isplativost.

– Tek kada profunkcioniše institucija, fabrika ili bilo šta u šta se investira, tada se imenuju upravljački organi. Ne znam zašto je u slučaju gradnje zatvora urađeno drugačije – kaže Radivojac.

Ekonomista Zlatko Hurtić objašnjava da međunarodni kreditori ne zahtevaju formiranje jedinice za provođenje projekta, kao što je slučaj u BiH, osim ako nemaju strah od korupcije u zemlji u koju ulažu.

– To im je garancija da će njihov novac biti potrošen samo u svrhe za koje je namenjen. Desi li se suprotno, kreditori bi imali problem da se opravdaju na svojim upravnim odborima. Naravno, sve to košta i ide na teret ukupnog projekta, koji se na taj način poskupljuje – objašnjava Hurtić za „EuroBlic“.

Na pitanje da li je bilo neminovno imenovanje direktora i ostale uprave pre nego što zatvor bude izgrađen, Marina Bakić ističe da nije imenovan direktor zavoda nego direktor tima za provođenje projekta izgradnje zavoda.

– Direktor zavoda će biti imenovan tek nakon što objekat bude izgrađen, a zavod funkcionalan – kaže Bakićeva.

Gradnja zatvora za one koje osudi Sud BiH finansira se iz budžeta BiH, donacijama i kreditom Razvojne banke Saveta Evrope. Završetak radova, nakon brojnih probijenih rokova, najavljuje se za kraj maja. Kada bude sagrađen, biće jedan od najsavremenijih zatvora u Evropi u smislu uslova za boravak zatvorenika, kapaciteta oko 350 mesta.

Ko je u upravi

Direktor jedinice za izgradnju zatvora trenutno je Zoran Bašić, a u toku je postupak izbora članova oba odbora.

Upravni odbor ima pet članova, i u njegovom radu su od 2010. učestvovali Jusuf Halilagić, Ranko Šakota, Boško Đukić, Huse Šepić, Božana Banduka, Pero Dunjić, Emir Mehmedović, Željko Bogut i Sead Ćišić.

Nadzorni odbor ima tri člana; prvi sastav su činili Vera Letica, Duško Šain i Aida Jasika. Mandat im je jednom već obnovljen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *