Do pet mjeseci u SAD kroz program “Work and Travel”

Društvo

Work and Travel program kulturološke razmjene pruža mogućnost da provedete do pet mjeseci u SAD radeći sezonske studentske poslove sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta i da putujete širom Amerike. Agencija Experience organizuje ovaj program u BiH u saradnji sa zvanično akreditovanim američkim organizacijama, tj. sponzorima.

 

Poslovi su uglavnom u turističkoj djelatnosti: rad u hotelima, restoranima, buticima, ili zabavnim parkovima.Poslovi se plaćaju od 7,5$ – 15$ po satu.

 

Poslovi koji se nude studentima se nalaze na lokacijama koje su u većem broju turističke sa velikim brojem turističkih atrakcija.

 

Experience agencija vam nudi izbor preko 70 lokacija po citavoj Americi gdje mozete da radite.

 

Bitno je naglasiti/treba da znaš da su sve pozicije koje imamo u ponudi sezonske. Nije potrebno specijalno iskustvo ili kvalifikacije iz oblasti turizma. U slučaju da je posao koji ćeš obavljati u direktnoj vezi za klijentima, znanje tvog engleskog mora da bude na odgovarajućem nivou. U Americi ćeš biti tretiran jednako kao i svi drugi stanovnici Amerike. Kada pristupiš Work and Travel programu pruža ti se mogućnost da legalno radiš i imaš puna prava, baš kao građani Amerike. Takođe, ako želiš, lako možeš pronaći i dodatni posao i ostvariti dodatnu zaradu. Za svaki rad ćeš biti korektno plaćen/a, primaćeš napojnice, a biće ti plaćen i svaki prekovremeni rad.

 

Full time rad iznosi 40 časova nedeljno, a većina poslodavaca plaća prekovremeni rad čak do 150% od osnovne zarade! Ukoliko se potrudiš, možeš da zaradiš više nego pristojnu količinu novca u toku jednog ljeta u Americi.

 

Trajanje i termini

 

Program Work and Travel počinje tokom maja i juna mjeseca, dok se precizan datum polaska bira u skladu sa radnom ponudom i mogućnostima. Prvi datum kada možeš početi sa svojim ljetnjim poslom u Americi je 1.jun, a završetak ugovora je 1. oktobra. Posle ovog datuma moraš prestati sa radom, ali ti i dalje preostaje 30 dana koje možeš iskoristiti za putovanje po Americi.

 

Nakon isteka radnog djela programa, učesnik/učesnica ima pravo da još 30 dana boravi u SAD, ali isključivo turistički, što je prava prilika za putovanje, druženje i upoznavanje ljudi i mesta širom Amerike. Rad u ovom periodu je strogo zabranjen.

 

Uslovi učešća

 

Da biste učestvovali u programu studentske razmjene potrebno je zadovoljiti sledeće uslove:

  • Da ste student osnovnih ili diplomskih studija,
  • Da redovno polažete ispite
  • Da imate između 18 i 30 godina
  • Da posedujete nivo znanja engleskog jezika koji odgovara željenom poslu

 

Naravno, podrazumeva se da ste odgovorni, radni, tolerantni, fleksibilni i spremni da steknete nova znanja i iskustva. Ukoliko ispunjavate navedene uslove ne propustite priliku da ovo ljeto provedete u Americi na Work and Travel programu!

 

Prijava na program i procedura

 

Prijavljivanje na program traje od 1. oktobra do popunjavanja mesta. Prednost po pitanju odabira posla i lokacije imaju oni koji se ranije prijave. Pre prijavljivanja na program savetujemo vam da nas posjetite ili kontaktirate telefonom, kako bismo vam zakazali prezentaciju programa, te odgovorili na eventualna pitanja.

 

Prilikom prijave na program pozeljno je ponijeti sa sobom, ali naravno možete i kasnije dostaviti sljedeće dokumente:

  1. pasoš
  2. ličnu kartu
  3. indeks
  4. potvrdu o studiranju

 

Prilikom prijave dobijaju se sve neophodne informacije o programu, poslovima, terminima, procedurama. Procedura započinjanja programa je jednostavna:

 

1. Prijava na program i potpisivanje osnovnog ugovora o učešću u programu.

2. Izbor radne ponude i skajp intervju sa sponzorom ili poslodavcem.

3. Proces obrade dokumentacije i izdavanja DS-2019, nakon potpisane radne ponude.

4. Zakazivanje termina razgovora u ambasadi SAD.

5. Dobijanje vize i organizovanje putovanja u SAD.

6. Orijentacija pred odlazak.

7. Put i boravak u Americi.

 

Naš tim će vas voditi kroz sve korake programa, sa stalnom podrškom kako bi cela procedura protekla što lakše i jednostavnije.

Naše kancelarije možete potražiti u većini država na Balkanu, a odnedavno smo otvorili naša vrata i u Sarajevu. Kancelarija u Sarajevu se nalazi na adresi Maglajska 1, HUB387.

Sva pitanja možete slati na: nemanja.t@experience.edu.rs ili direktno na telefon 065/359-396.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *