Kotor Varoš: Inspekcija provjerava imenovanja v.d. načelnika odjeljenja

Društvo

Upravna inspekcija Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS u narednim danima provjeriće da li vršioci dužnosti načelnika odjeljenja u opštini Kotor Varoš ispunjavaju uslove za obavljanje te funkcije.

Skupština opštine Kotor Varoš krajem januara imenovala je Draganu Petrušić za v.d. načelnika Odjeljenja za finansije, zatim Borisa Markovića kao v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, Slobodana Gelića na mjesto v.d. Odjeljenja za stambene i komunalne poslove, Slavena Momića u Odjeljenje za opštu upravu, Predraga Tešića u Odjeljenje za privredu i Nemanju Panića u Odjeljenje društvenih djelatnosti.

Navodno, većina od šest novoimenovanih načelnika odjeljenja ne ispunjava zakonom propisane uslovev, odnosno nemaju 240 ECTS bodova, tri godine radnog iskustva u traženom stepenu obrazovanja ili položen stručni ispit za rad u upravi.

Ovi uslovi propisani su Zakonom o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave, a kako navodi grupa građana iz Kotor Varoša, koja je pismom i upozorila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, zbog nekompetentnih kadrova opština bi mogla imati velikih problema.

“Ovim imenovanjima načelnik i Skupština opštine svjesno onemogućuju vođenje upravnog postupka, a direktnu štetu će pretrpjeti građani, kao i investitori koji budu tražili vođenje upravnog postupka i rješavanje njihovih zahtjeva”, navodi se u pismu i dodaje da je Zakonom o opštem upravnom postupku jasno rečeno da rješenje u upravnom postupku donosi kompetentan organ, a što se ne može reći za organe na čijem čelu se nalaze nekompetentni rukovodioci.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS rekli su da su upoznati s navodnim spornim imenovanjima i da će sve provjeriti i izanalizirati šta je problem.

Goran Kušljić, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Kotor Varošu, kaže da će oni kao opozicija insistirati na tome da se utvrdi da li imenovani vršioci dužnosti načelnika odjeljenja imaju uslove da budu na tim funkcijama.

“Mi ih nismo izabrali niti smo bili na toj sjednici. Kao i sve ostale odluke koje budu donosili, provjeravaćemo da li su u skladu sa zakonom, kao što je i imenovanje načelnika odjeljenja”, rekao je Kušljić.

Sa druge strane, vlast u ovoj opštini tvrdi da navodi o tome da načelnici ne ispunjavaju uslove uopšte nisu tačni, ali da će u svakom slučaju još jednom sve provjeriti.

“Svi oni ispunjavaju uslove za funkcije na koje su imenovani i imaju položene ispite za rad u organima uprave”, rekao je Radenko Čupić, potpredsjednik Skupštine opštine Kotor Varoš.

Zdenko Sakan, načelnik opštine, kaže da nije upoznat s pismom koje su građani uputili u vezi s imenovanjem načelnika odjeljenja, ali da će svakako provjeriti o čemu se radi, odnosno da li vršioci dužnosti načelnika odjeljenja imaju potrebne uslove za obavljanje te funkcije.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *