Banjaluka: Obveznicama do 3,5 miliona KM potrebnih za završetak sezone grijanja

Društvo

“Toplana” planira da kroz drugu emisiju obveznica obezbijedi 3,5 miliona KM kojom bi bio nabavljen mazut za grijanje do kraja ove grijne sezone.

Navedeno je to u odluci o drugoj emisiji obveznica, koja će biti jedna od tačaka dnevnog reda vanredne sjednice Skupštine akcionara “Toplane” 17. marta.

U tom dokumentu kao kvalifikovani investitor naveden je grad Banjaluka, a planirano je emitovanje 35.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM. Kako je objašnjeno, rok dospijeća obveznica je četiri godine od dana upisa emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti. Kamatna stopa iznosi sedam odsto na godišnjem nivou.

U Gradskoj upravi su objasnili da “Toplana” ima dovoljno novca za nabavku mazuta do kraja ove grijne sezone – 15. aprila.

– Sredstva od obveznica bila bi kao osiguranje do kraja sezone. Moramo voditi računa da “Toplana” ne dođe u finansijsku blokadu ove sezone, ali i iduće, pogotovo kada se uzme u obzir plan koji predviđa pronalazak strateškog partnera – rekli su u Gradskoj upravi.

Kazali su da ova odluka nema veze sa ovlašćenjem koje je Skupština grada dala gradonačelniku Igoru Radojičiću za pregovore s ciljem zaključenja pravnih poslova, koncesija, kompenzacija ili drugih ugovora vrijednih 3,5 miliona KM.

– Ta odluka je donesena u trenutku kada nije bio operativan kredit od pet miliona KM za nabavku mazuta za ovu zimu, koji je “Toplana” dobila na osnovu garancije grada. Tada je iskorišćeno 1,5 miliona KM, a preostali novac je bio na čekanju. Ovlašćenje gradonačelniku je predstavljalo osiguranje u slučaju da nestane mazuta. Preostalih 3,5 miliona KM od kredita postali su operativni prošli petak i “Toplana” ima novca da redovno može nabavljati mazut – kazali su u Gradskoj upravi.

Nisu mogli precizirati da li će grad biti taj koji će kupiti obveznice.

V.d. načelnika Odjeljenja za privredu i član Komisije za korporativno upravljanje grada Radenko Komljenović rekao je da će ova komisija prije današnje sjednice Skupštine akcionara dati preporuku gradonačelniku Radojičiću u vezi sa ovim prijedlogom.

– Na osnovu te preporuke gradonačelnik će odlučiti kako će glasati predstavnik kapitala grada na Skupštini akcionara “Toplane” – rekao je Komljenović.

Odgovorni u “Toplani” juče nisu odgovarali na telefonske pozive kako bismo od njih čuli stav o emisiji obveznica. Kroz prvu emisiju obveznica “Toplana” je obezbijedila devet miliona KM putem kojih su izgrađena po jedna mini-toplana na drvnu sječku na Starčevici i Kočićevom vijencu.

Ambasador

Izgradnja nove “Toplane” i refinansiranje duga grada najveći su projekti Gradske uprave. Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić na sastanku sa ambasadorom Republike Austrije u BiH Martinom Pamerom.

– Ukoliko uspješno završimo projekat refinansiranja duga, imaćemo značajan novac za nova ulaganja. Tražimo strateškog partnera za “Toplanu” – kazao je Radojičić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *