ČASNO: Profesor Kovačević napustio Senat zbog izbora Ćeranića

Društvo

Kovačević podnio ostavku na članstvo u Senatu banjalučkog Univerziteta zbog izbora Predraga Ćeranića za vršioca dužnosti dekana Fakulteta za bezbjednosne nauke.

Braco Kovačević, redovni profesor sociologije na Fakultetu političkih nauka, podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Senatu Univerziteta u Banjoj Luci jer je rektor Milan Mataruga po nalogu iz vrha vlasti i mimo Statuta Univerziteta imenovao Predraga Ćeranića za vršioca dužnosti dekana novoosnovanog Fakulteta za bezbjednosne nauke, saznaje Istinito.

Izvori Istinito navode da je Mataruga Ćeranića postavio po nalogu predsjednika RS i SNSD Milorada Dodika, iako ne ispunjava zakonom propisane uslove.

Kovačević se oštro usprotivio ovom izboru koji bi u narednom periodu trebalo da potvrdi i Senat Univerziteta.

Naime, Ćeranić će biti prvi u istoriji visokog školstva, ne samo kod nas već i u regionu, koji je od višeg asistenta proizveden u docenta i izabran za dekana, iako na univerzitetu koji ga bira nije održao niti jedan školski čas!

Statut Univerziteta, u članu 57. tačka 2. propisuje da se na mjesto dekana mogu imenovati samo vanredni i redovni profesori.

Predrag Ćeranić je savjetnik ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i profesor Visoke škole „Banja Luka College“.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *