ZHK: Svaki treći srednjoškolac pao na polugodištu

Društvo

Veliki broj učenika sa područja Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) na kraju prvog školskog polugodišta imao je zaključene negativne ocjene.

Trend lošeg učenja gotovo je jednak među srednjoškolcima u svim školama na području ovog kantona, a iznenađuje broj nedovoljnih ocjena u gimnazijama.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK, od ukupno 3.971 srednjoškolaca u sedam srednjih škola, jednu ili više negativnih ocjena na kraju polugodišta imalo ih je 1.313.

Jednu zaključenu negativnu ocjenu imala su 634 učenika, dvije negativne ocjene 339, dok je tri i više negativnih ocjena zaključeno u čak 340 srednjoškolskih knjižica, piše Večernji list.

Kada je riječ o školama pojedinačno, najmanji broj zaključenih negativnih ocjena je u Gimnaziji Ljubuški (79), dok po jedinicama na kraju polugodišta prednjači SSŠ Široki Brijeg (350).

Gimnazija u Širokom Brijegu također je zabilježila 203 učenika koji su pali polugodište.

Iz podataka resornog Ministarstva vidljivo je da u većini srednjih škola među onima koji su polugodište završili sa svim pozitivnim ocjenama prednjače učenici s vrlo dobrim uspjehom.

Od ukupno 3.971 srednjoškolaca, 1.230 ih je polugodište završilo sa vrlo dobrim uspjehom, a 873 s dobrim uspjehom. S dovoljnim uspjehom polugodište je završilo 45 učenika, od toga samo jedan gimnazijalac, i to iz Posušja.

(Večernji list)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *