Snijeg polomio šljive na Manjači, mještani traže pomoć države (FOTO)

Društvo

Usljed obilnih snježnih padavina na platou Manjače tokom 7. i 8. marta, kada je za nekoliko sati palo više od pola metra vlažnog snijega, stradalo je na hiljade stabala šljive.

Mokar i težak snijeg polomio je i gotovo u potpunosti uništio voćnjake na području Stričića, Lokvara, Pavića, Lusića i okolnih sela MZ Stričići, kojima je tokom nevremena bila isključena i struja.

Mještani su se obratili banjalučkoj Gradskoj upravi od koje očekuju da u dogledno vrijeme formira stručnu komisiju za procjenu štete nastale tokom vremenske nepogode, kako bi pokušali da ostvare prava na pomoć od države.

Noć uoči 8. marta bila je kobna i za voćnjak Drage Ilića iz sela Lokvari na Manjači jer je pod teretom obilnih sniježnih padavina stradalo više od 300 stabala šljive.

Drago je inženjer poljoprivrede i u svoj voćnjak je uložio značajna materijalna sredstva. Očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da pomognu njemu i njegovim komšijama u sanaciji nastale štete.

Drago Ilić u svom voćnjaku

Najprije se obratio Odjeljenju za privredu u Gradskoj upravi, a nakon više telefonskih razgovora sa ljudima iz Ministarstva poljoprivrede i Civilne zaštite, savjetovano mu je da se pisanim zahtjevom obrati gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću.

-Na kraju su mi rekli da napišem zahtjev prema gradonačelniku da se formira komisija za utvrđivanje štete po uputstvu iz Ministarstva poljoprivrede, kaže Ilić.

Iako u početku nije bilo mnogo razumijevanja, jer su se službenici Gradske uprave čudili kako je snijeg kojeg oni nisu vidjeli napravio toliku štetu, shvatili su da snijeg na planinama pada i u martu.

-Kada sam pozvao nadležne u Gradskoj upravi rekli su mi: Gospodine Iliću snijega nema već 20 dana! –prepričava Drago svoj prvi susret s gradskom birokratijom.

Dok čeka da gradske vlasti formiraju komisiju koja će izaći na teren i procijeniti štetu, Drago Ilić je pisao i ministru poljoprivrede Stevi Mirjaniću, od kojeg očekuje razumijevanje za nesreću koja je zadesila voćare na Manjači.

U budžetu Ministarstva poljoprivrede RS ranije su planirana sredstva pod stavkom “sredstva za vanredne potrebe i pomoći”, koja su bila namijenjena za djelimičnu naknadu šteta u ovakvim slučajevima.

Međutim, prema informacijama do kojih je došao Istinito, od 2015. godine ta stavka više ne postoji u budžetu. Razlog nije teško naslutiti – hroničan nedostatak novca!

S tim u vezi, na adresu Ministarstva uputili smo dopis u kojem smo zatražili odgovor na sljedeća pitanja:

1.Da li su takva sredstva planirana i u tekućoj godini i ako nisu, zašto nisu?
2.Na koji način poljoprivrednici mogu da budu obeštećeni u slučaju štete od vremenskih i drugih nepogoda?

Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *