U banjalučkoj Sigurnoj kući 38 žrtava

Društvo

Za deset mjeseci ove godine u Sigurnu kuću Banjaluka zbrinuto je 38 žrtava od toga 19 žena i 19 djece koji su preživjeli nasilje u porodici, dok je SOS telefon u ovoj godini zabilježio 1.032 poziva.

 

Amela Bašić Tomić iz Fondacije “Udružene žene” (“United Women”) je rekla da se u najčešćem broju slučajeva radilo o nasilju od strane vanbračnih i bračnih partnera. Žrtve nasilja su zbrinute na osnovu procjene nadležnih centara za socijalni rad iz devet opšptina – Banjaluka, Laktaši, Brod, Srbac, Prnjavor, Novi Grad, Prijedor, Doboj i Ribnik.

 

“Najveći broj žena su starosti izneđu 30 i 40 godina i uglavnom imaju završenu srednju školu i nezaposlene su, te su korisnice materinskog ili dječjeg dodatka”, rekla je Tomićeva na konferenciji povodom kampanje “Od svijesti do odgovornosti za nasilje nad ženama”.

 

Prema njenim riječima, dvije žene su se u međuvremenu vratile u porodicu, dok su ostale pronašle rješenje za početak samostalnog života. Takođe, od početka godine, SOS telefon je zabilježio 1.032 poziva.

 

U okviru ove fondacije djeluje i savjetovalište za besplatnu pravnu pomoć. Lana Jajčević, pravni savjetnik Fondacije “Udružene žene”, kaže da se od početka rada (1996. godina) ovoj organizaciji obratilo više od osam hiljada korisnika. U ovoj godini za prvih šest mjeseci za besplatnu pravnu pomoć obratilo se 220 žena.

 

“Najveći broj savjeta odnosi se na nemogućnost naplate alimentacije, veliki broj savjeta u vezi podjele bračne stečevine i sve više obraćanja povezanih s teškom materijalnom situacijom”, pojasnila je Jajčević.

 

Pоmоćnik ministrа zа pоrоdicu Rеpublikе Srpskе Bоsiljkа Bоšnjаk je rekla da ovo ministarstvo od 2014. godine prati i primjenjuje Zakon o zaštiti nasilja u porodici.

 

“Sistematičnim prikupljanjem, evidentiranjem i prikazivanjem podataka o nasilju u porodici u Republici Srpskoj je od velikog značaja za prepoznavanje i tretiranje ovog problema na terenu kao društveno nepoželjno i zakonom zabranjeno ponašanje”, rekla je ona i pojasnila da u Srpskoj postoji pet subjekata zaštite i objavila podatke za prvih šest mjeseci ove godine.

 

Prema evidenciji Ministarstva unustrašnjih poslova Republike Srpske od ukupno 652 evidentirana nasilja 439 žrtve su bile žene, a muškarci 213. Centri za socijalni rad su dostavili podatke za 728 žrtava nasilja u porodici od čega su 526 odrasli (žene 395, muškarci 131), a 202 maloljetnici (djevojčice 107, a dječaci 95).

 

Zdravstvene ustanove u Srpskoj prijavile su 194 žrtve nasilja od čega 145 žena i 49 muškaraca. Obrazovne ustanove (škole) evidentirale su 37 žrtava nasilja, djevojčica 24 i dječaka 13. Prema evidenciji osnovnih sudova od ukupno 291 evidentiran slučaj nasilja 192 žrtve su bile žene i 99 muškarci.

 

“U prvoj polovini 2019. godine najčešće su izricane novčane kazne, i to u 74 predmeta, dok je uslovnih osuda bilo 48. U istom periodu izrečeno je 28 zaštitnih i 5 hitnih mjera zaštite”, pojasnila je Bоšnjаk istakla da statistike pokazuju da je u manjem padu broj žrtava nasilja u prošloj u odnosu na 2017. godinu.

 

Bosna i Hercegovina je u novembru 2013. godine postala šesta zemlja članica Savjeta evrope koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju čime se obavezala na preduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucijalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava te kažnjavanje počinoca nasilja.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *