Pripadnici Granične policije oštećeni za penzije

Društvo

Pripadnici Granične policije BiH koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj, za razliku od kolega nastanjenih u Federaciji BiH te pripadnika MUP RS, drastično su oštećeni i diskriminisani prilikom penzionisanja, smatraju sagovornici Srpskainfo na državnim graničnim prelazima, među kojima je i Gradiška.

 

Oni tvrde da je problem u određivanju prosječne plate, kao ključnog faktora od kojeg zavisi visina penzije. Naši sagovornici naglašavaju da se policajcima Granične policije koji imaju prebivalište u Federaciji BiH za prosjek uzima 5 godina radnog staža s najvećim primanjima. Isti metod određen je nedavno i za pripadnike MUP Republike Srpske dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

 

Zato je Sindikat policije Granične policije BiH zatražio od Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS, da pomogne u rješavanju ovog problema. Reakcija je uslijedila nakon što su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Time bi, obrazloženo je, trebalo da se poboljša materijalni status policijskih službenika koji su stekli pravo na starosnu ili invalidsku penziju.

 

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da se ovim aktom propisuje policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđen na osnovu 5 godišnjih plata koje su za njega najpovoljnije.

 

– Svjesni činjenice da navedena izmjena Zakona ne može obuhvatiti i kolege iz drugih policijskih agencija, smatramo neophodnim iznalaženje mogućnosti kako bi policijski službenici Granične policije iz Republike Srpske bili zadovoljeni na isti način, kao i pripadnici MUP-a RS prilikom obračuna penzije – navedeno je u pismu upućenom premijeru RS, koje sadrži i prijedlog rješenja.

 

Za ovaj zahtjev policajci Granične policije BiH imaju utemeljene argumente.

 

– Predlažemo da, u vidu zaključka, Vlada Republike Srpske obaveže Fonda PIO RS da iste odredbe primjenjuje na sve policijske službenike koji uplaćuju doprinose ovom Fondu. Sasvim je logično i opravdano, a pravno utemeljeno, da pripadnici agencija u zajedničkim institucijama BiH ostvaruju prava iz oblasti penzijskog osiguranja prema prebivalištu – navedeno je u dopisu koji je potpisao Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH.

 

Dragan Matović, zamjenik predsjednika Saveza sindikata policijskih organa BiH, za Srpskainfo podsjeća da “Zakon o PIO RS jasno raspoznaje policijskog službenika kao zasebnu kategoriju od ostalih, a to su u RS samo pripadnici MUP RS i policajci sa nivoa Ministarstva bezbjednosti BiH sa prebivalištem u RS”.

 

– Na godišnjem nivou pravo na penziju iz sve tri agencije ostvaruje između 25 i 30 policajaca iz Republike Srpske. Tražimo razgovor s premijerom RS Radovanom Viškovićem odnosno dijalog po tom pitanju. Odlučni smo u traženju rješenja za svoju podređenu poziciju prilikom penzionisanja. Policajci Granične policije BiH iz RS su jedina grupa iz sektora bezbjednosti koja trpi posljedice nerazumijevanja vlasti za svoj status – požalio nam se Matović.

 

On, kao i druge njegove kolege sa kojima smo razgovarali na graničnom prelazu Gradiška, izvlače jednostavnu logiku. Oni se pozivaju na činjenicu da poreze i doprinose uplaćuju u budžet RS, a penziono osiguranje u Fond PIO RS, pa zato, sasvim logično, očekuju da nakon penzionisanja budu apsolutno ravnopravni sa policijom Republike Srpske. To podrazumijeva penzionisanje u skladu sa republičkim, a ne zakonima BiH.

 

Bez odgovora

 

U Savezu sindikata policijskih organa BiH rečeno nam je da su pismo premijeru RS Radovanu Viškoviću uputili prije dvije sedmice ali da još nema odgovora niti reakcije.

 

– Mi smo uporni prvo da objasnimo suštinu problema, a potom da to mijenjamo – rekao je Dragan Matović, inače angažovan na granici u Foči.

 

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *