MUP HNK: Dovođenje novih migranata u Salakovac ne dolazi u obzir

Društvo

Ministrastvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona poručilo je da ne dolazi u obzir dovođenje novih migranata u centar Salakovac kod Mostara i da su neprihvatljive izjave o tome ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semihe Borovac.

 

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su naveli da su sa bezbjednosnog aspekta potpuno neprihvatljive izjave Borovčeve u kojima iskazuje spremnost Ministarstva da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak.

 

– Ne želimo nove bezbjednosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih procjena mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzrokovane – poručeno je iz kantonalnog MUP-a.

 

MUP napominje da centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa koji migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanskog kantona, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva.

 

– Najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika Centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanskog kantona – navodi se u saopštenju MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

U MUP-u kažu da je ovaj kanton u velikoj mjeri već opterećen migrantskom krizom, te da su, pored korisnika centra Salakovac, postali jedna od značajnijih migrantskih ruta.

 

– Postupanje policije u vezi nedozvoljenih radnji migranata postali su skoro svakodnevnica. U ovoj godini, do sada, zabilježeno je preduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva – napominju iz kantonalnog MUP-a.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *