Migranti u kasarni Blažuj, mještani najavili protest

Društvo

U kasarni Blažuj, u koju je sinoć prebačeno 330 migranata iz Bihaća, tek se vrše radovi na opremanju, te se mogu vidjeti radnici koji tek postavljaju objekte.

 

Oko kasarne je desetine migranata koji šetaju po krugu, dok jedna grupa njih igra kriketa.

 

S obzirom na to da mogu izlaziti iz kasarne, dosta njih već je oko kasarne i u samom naselju.

 

Osman Džuderija, predsjednik mjesnog odbora i član Savjeta MZ Blažuj, prenio je u izjavi za Radiosarajevo.ba strahovanja mještana zbog novonastale situacije.

 

Kako kažu, imali su obećanja od nadležnih da će migranti biti pod kontrolom, ali već od jutros to nije slučaj, s obzirom na to da izlaze i ulaze iz kasarne i ima ih po cijelom naselju.

 

Posebno strahuju jer se u blizini nalazi škola.

 

– Mi smo imali obećanja da će ovdje biti obezbjeđenje, da će se obezbjeđivati škola, da se migranti neće moći kretati Blažujom, ali, evo, vidimo da nigdje nikoga nema. Migranti su kod škole, na autobuskoj stanici, na pumpi… Narod je ogorčen, od jutros sam imao više od stotinu poziva, narod traži da se blokira put – kazao je Džuderija, dodavši da će to uraditi ako bude incidenata. Najavio je da će mještani ovih dana održati sastanak na kojem će vidjeti šta će dalje raditi.

 

Kako je u izjavi za Radiosarajevo rekao jedan od migranata Mohamed Kan iz Pakistana, uslovi su puno bolji nego u Vučjaku, kako kaže, obećali su im da će za dva dana imati osigurano sve što im treba.

 

Kako nam je kazao, cilj mu je tu ostati preko zime, a poslije će se pokušati prebaciti do Španije, gdje ima porodicu. Već je više puta pokušavao preći hrvataku granicu, ali to mu nije uspijevalo.

 

Hrvatski policajci, kako tvrdi, uvijek bi ga uhvatili, oduzeli stvari, a nekada i tukli.

 

Da se objekt oprema užurbano svjedoče brojna vozila IOM i Crvenog krsta, koja dovlače madrace i drugu neophodnu opremu.

 

Kasarnu danas pohode i brojne novinarske ekipe, ali im je ulaz u samu kasarnu zabranjen.

 

radiosarajevo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *