Sumnjivo porijeklo lijekova uvezenih u BiH

Društvo

U Bosnu i Hercegovinu je prošle godine uvezeno proizvoda u vrednosti od 3,7 miliona KM, za koje se ne zna zemlja porekla ni proizvodnje.

Vrednost uvoza iz zemalja koje se vode kao „nepoznate“ lane je povećan za čak 44 puta, u odnosu na 2015. godinu kada je vrednost uvoza iz nepoznatih zemalja iznosila oko 85.000 KM.

Najčešći proizvodi za koje, u izveštajima Spoljnotrgovinske komore BiH, nije bilo zemlje izvoza bili su kameni ugalj i briketi, a na drugom mestu su bili lekovi. Sledi nafta i naftni derivati koje smo takođe kupovali od nepoznatih kupaca, a zatim automobili i telefoni. Iz udruženja potrošača ističu da građani imaju pravo da znaju poreklo zemlje robe koju kupuju.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH je prošle godine otkrila tri vrste nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim nedostacima za koje nije bilo moguće identifikovati zemlju porekla, a koji su u određenim količinama završili u trgovinama širom BiH.

– Reč je o dve električne mašinice za šišanje i jednoj dečjoj svetiljki koje su imale rizik od strujnog udara i požara – kažu u Agenciji.

U Inspektoratu RS kažu da proizvodi koji podležu obaveznom inspekcijskom pregledu prilikom uvoza kao što su hrana, seme i sadni materijal, sredstva za zaštitu bilja, kozmetika i predmeti opšte upotrebe, kao jedan od obaveznih elemenata na deklaraciji moraju imati navedene podatke o proizvođaču što uključuje i zemlju porekla.

– Proizvodi za čiju kontrolu je nadležna inspekcija prilikom uvoza u pravilu imaju navedene podatke i informacije o proizvođaču i zemlji porekla – kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS. Nedostatak informacije o zemlji porekla je moguć, kažu u Inspektoratu RS, kod tehničkih proizvoda, kao što su manji kućanski aparati nižeg kvaliteta, koje inspekcija ne kontroliše prilikom uvoza, jer to nije regulisano zakonom.

– Ove pošiljke kontrolišu pripadnici carinske službe u okviru carinjenja – navela je Makivićeva.

Robe sa poreklom iz više zemalja

U Upravi za indirektno porezivanje kažu da se oznakom “nepoznate zemlje” označava roba koja ima poreklo iz više zemalja.

– Može se raditi o više vrsta roba unutar jednog kamiona koje imaju poreklo iz više zemalja. Međutim uz svaki pojedinačni uvoz postoji kompletna dokumentacija tako da se za svaku vrstu robe zna iz koje zemlje je uvezena i iz koje zemlje je poreklo svake pojedinačne robe – tvrde u UiO BiH.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *