Banjaluka dobija trening centar za strance

Društvo

Nakon analize potencijalnih prostora, povezanosti i drugih uslova, Banjaluka je izabrana za lokaciju gdje će biti izgrađen trening centar, kao i kampus za obuku za njegu starih i nemoćnih lica na teritoriji Njemačke.

 

Rečeno je ovo prilikom prezentacije o Banjaluci organizovane za drugu grupu učesnika pilot projekta “NurseScout” iz Meksika i Rusije, u prostorijama Gradske razvojne agencije (CIDEA).

 

U CIDEA su naglasili da lokacija za izgradnju ovog trening centra još nije definisana, ali da ove obuke neće moći pohađati kandidati iz zemalja bivše Jugoslavije, te da to predstavlja jedan od načina da se zaustavi odlazak medicinskog osoblja s ovih prostora.

 

“Radnici koji budu izabrani će biti smješteni u kampusu tokom pripremnog kursa, koji će trajati šest mjeseci. Nakon uspješno realizovanog kursa i položenih ispita, oni će otputovati u Njemačku, gdje će početi raditi”, objasnili su u CIDEA.

 

Dodaju da se ovaj program realizuje u sklopu procesa “Kvalifikovana migracija”, koji predstavlja trajno rješenje nedostatka kvalifikovane radne snage u zdravstvenom sistemu Njemačke.

 

“S obzirom na to da te potrebe ne mogu ispuniti ljudi koji su već tamo zaposleni, odgovarajući njegovatelji se moraju regrutovati iz inostranstva. Kandidati za obuku će dolaziti iz zemalja Južne Amerike i istočne Evrope”, rekli su u CIDEA.

 

Navode da će se prve obuke odvijati u sklopu Banjaluka College fakulteta, a troškove kandidata kao što su smještaj, stipendija, laptopi, mobilni telefoni, zdravstveno siguranje snosi QI Consult. Projekat će trajati najmanje 10 godina, a veći dio ovog programa će se odvijati van Njemačke.

 

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *