Reprogramirani dug za zdravstvo premašio 77 miliona KM

Društvo

Reprogramirani dug poreskih obveznika iz RS po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje na kraju prošle godine bio je “težak” 77,31 milion maraka.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su poreski obveznici lani na račun javnih prihoda na ime reprogramiranih obaveza za zdravstveno osiguranje uplatili 5,26 miliona KM.

– Početkom 2016. godine reprogramirani dug poreskih obveznika bio je veći od 74 miliona KM, ali su tokom prošle godine sačinjeni novi sporazumi o odgođenom plaćanju tako da su reprogramirane obaveze za zdravstveno osiguranje povećane za 2,19 miliona maraka – istakli su u Fondu.

U Poreskoj upravi RS kažu da su zaključno sa prošlom godinom dugovanja za doprinose iznosila 570,2 miliona KM. Napominju da je dug javnih zdravstvenih ustanova narastao na 227,8 miliona KM, što je gotovo 30 odsto ukupnog duga za doprinose.

– Ministarstvo finansija RS prošle godine je donijelo 143 rješenja o odgodi plaćanja poreskih obaveza na iznos duga od 204,82 miliona maraka, dok je Poreska uprava donijela 118 rješenja o odgođenom plaćanju dospjelih obaveza u ukupnom iznosu od 1,47 miliona KM – istakli su u Poreskoj upravi.

Naveli su da je od deset najvećih dužnika u Srpskoj po reprogramu čak sedam zdravstvenih ustanova.

– Među najvećim reprogramiranim dužnicima su Univerzitetski klinički centar RS, Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj, Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, Bolnica Istočno Sarajevo, te domovi zdravlja u Modriči, Banjaluci i Gradišci – rekli su u Poreskoj upravi RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *