Obnova drvoreda na Banjalučkom polju

Društvo

Povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je, simboličnom sadnjom stabla platana, ozvaničio početak obnove drvoreda u aleji na Banjalučkom polju.

Akcija obnove drvoreda na Banjalučkom polju izvodi se u saradnji sa Banjalučkim univerzitetom. U akciji podizanja novog drvoreda, kojim se ulazi u proljetno uređenje grada, posađeno je 50 novih stabala – 30 platana i 20 lipa. U akciji su, pored radnika „Tamarisa“ i gradskih službi učestvovali i studenti Banjalučkog univerziteta.

-Banjaluka jeste i mora ostati grad mladih i zelenila. U skladu s tim, grad mora da dobija nove građevine, ali, isto tako, moramo podizati nove zelene površine, parkove i drvorede – rekao je Radojičić i dodao da će grad uskoro, u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, uskoro dobiti i nova dječija igrališta.

On je naglasio da bi prva od planiranih igrališta trebala biti sagrađena do 22. aprila, kada se obilježava Dan grada.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove, Petar Bilčar naglasio je da je nedavno izrađena studija stanja svih drvoreda u gradu (obuhvatila oko 2.500 stabala) pokazala da su stabla lipe, platana i kestena jedna od najpogodnijih biljnih vrsta za klimatske prilike u Banjaluci. Vođene tom analizom, gradske službe su, prema njegovim riječima, odlučile da se u novom drvoredu zasade stabla platana i lipe.

Bilčar je najavio da će novi drvoredi uskoro biti formirani i u naselju Ada, u neposrednoj blizini tzv. boračkih zgrada, te u Ulici Save Kovačevića, uz obalu Vrbasa.

Prema njegovim riječima, u ovogodišnjem gradskom budžetu za ove namjene predviđeno je 17.000 KM. Međutim, ta cifra bi, kako je naglasio, trebala biti znatno uvećana planiranim rebalansom gradskog budžeta, do kojeg bi trebalo doći nakon restrukturisanja gradskog duga.

Rektor Banjalučkog univerziteta, Milan Mataruga naveo je da je sadnja ovog drvoreda, u kojoj je učestvovalo više od 50 studenata, ujedno i prilika da se promoviše volonterizam među studentskom populacijom, te da se na ovaj način populariše i sam Međunarodni dan šuma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *