Pojedina lica u RS primaju i platu i penziju

Društvo

Dok mnogi mladi u RS godinama ne mogu da nađu posao 105 građana sa 65 i više godina imaju tu privilegiju da istovremeno primaju penziju i platu. Najstariji penzioner koji je i zaposlen rođen je 1938. i ima 79 godina, a prijavljen je na osiguranje u vodoprivrednoj delatnosti.

Među “penzionerima radnicima” koji su uveliko zagazili u osmu deceniju života je i jedan 77-godišnjak zaposlen u IT sektoru, te korisnik sa 76 godina penzije koji je zaposlen u sportsko fudbalskoj delatnosti.

Od navedenog broja 44 korisnika prijavljena su na puno osmočasovno radno vreme.

– Jedan korisnik penzije je prijavljen na sedam sati, šest korisnika na pola radnog vremena, jedan korisnik na tri sata, a osam korisnika na dva sata. Na nula sati prijavljena su 45 korisnika, pri čemu se radi o licima čiji je osnov osiguranja izabrana dužnost, upravni odbori, nadzorni odbori i slično – objašnjava Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

U Fondu tvrde da je među penzionerima koji su zaposleni najviše onih sa specifičnim zanimanjima i odgovarajućim licencama, koji su potrebni poslodavcima.

– To su elektroinženjeri, mašinski i građevinski inženjeri i inženjeri drvoprerade, ali i univerzitetski profesori, finansijski stručnjaci, specijalisti u osiguranjima, te prehrambeni tehnolozi. Ima i lekara veštaka, pri sudovima, stomatologa, pravnika – navodi Joksimović.

Penzionera koji rade, kažu u Fondu, ima i sa srednjom stručnom spremom, zaposlenih u različitim udruženjima, a takođe i nekvalifikovanih radnika na poslovima obezbeđenja, čuvanja objekata i slično.

Na pitanje kako je moguće da neko sa preko 65 godina istovremeno radi i prima penziju u Fondu PIO se pozivaju na Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ovim Zakonom je ranije bilo predviđeno da se korisniku penzije, koji počne da radi obustavlja isplata penzije dok je u radnom odnosu.

Međutim, odlukom Ustavnog suda RS iz 2013. godine ta odredba je proglašena neustavnom.

Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova i stručnjak za radno pravo kaže da mu logika Fonda PIO i njihovo tumačenje zakona nikako nije jasno.

– Zakon o radu i propisi koji regulišu odnos radnika poslodavca propisuju gornju starosnu granicu, koja je postavljena na 65 godina života ili 40 staža osiguranja i do kada neko može da bude u radnom odnosu. – navodi Radić. Izuzeci su, dodaje on sudije Ustavnog suda I druge sudije, te redovni univerzitetski profesori koji mogu da rade mimo 65 godina.

– Ne znam na koji način neko može zaposliti neko drugo lice u penziji, jer nijedan poslodavac u privatnom i javnom sektoru ne primenju zakon o PIO nego Zakon o radu. Tu nema pravne logike – ističe Radić.

Šta kaže Zakon

U Fondu PIO kažu da je Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju, regulisano da korisnik starosne i porodične penzije, nakon ostvarivanja prava, može istovremeno biti i u statusu osiguranika, dok korisnik porodične penzije ne može istovremeno biti u statusu osiguranika.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *