U Sarajevu održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima

Društvo

Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija održan je danas u Sarajevu, a teme o kojima se govorilo na sastanku su osnaživanje rada Udarne grupe, te aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv trgovine ljudima.

 

Sastankom je predsjedavala rukovoditelj Udarne grupe, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

 

Središnje teme sastanka odnosile su se na realizovanje i sprovođenje odredbi usvojene Strategije za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH, kao i Strategije integrisanog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini od 2019. do 2023. godine, a koje se odnose na nadležnosti institucija uključenih u rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanoh ilegalnih migracija, kao i povećan broj evidentiranih krivičnih djela krijumčarenja ljudi povezanih sa migrantskom situacijom u BiH.

 

Na sastanku je razgovarano o stanju u oblasti procesuiranja krivičnig djela međunarodne trgovine ljudima, kao i krivičnih djela trgovine ljudima propisanih zakonima entiteta i Brčko Distrikta BiH, u čijem riješavanju će značajno doprinijeti Mreža specijaliziranih tužioca i istražioca za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacioni timovi, čija je uspostavljanje u toku na svim nivoima vlasti u BiH.

 

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija zajedno sa Mrežom specijalizovanih tužioca i istražioca za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacionim timovima sa svih nivoa, nastaviće intenzivne aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, u cilju što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija.

 

Na sastanku su učestvovali članovi Udarne grupe, predstavnici tužilaštava, policijskih, bezbjednosnih i agencija za provođenje zakona koji su uključeni u otkrivanje i procesuiranje ovih krivičnih djela, uz prisustvo predstavnika međunarodnih institucija.

 

nezavisne.com