Javnim performansom u Banjaluci dodijeljena nagrada za rješavanje zagađenja vazduha

Društvo

Balkan zahtjeva čist vazduh, poruka je koju je juče devet gradova regije, uključujući Banjaluku, poslalo nadležnima i svjetskoj javnosti sa istovremenih javnih okupljanja organizovanih povodom problema kvaliteta vazduha na ovom području.

 

Centar za životnu sredinu je organizovao i simbolični performans dodjele nagrade za rješavanje problema zagađenja vazduha u Banjaluci. Nagrada je dodijeljena vjetru, zahvaljujući kojem je u februaru broj prekomjerno zagađenih dana smanjen na minimum.

 

„Već dugi niz godina, a tako i ove sezone upozoravamo nadležne na problem zagađenosti vazduha. Nažalost, do današnjeg dana nismo vidjeli konkretne prijedloge niti rješenja, pa niti dovoljnu političku volju za to. U međuvremenu, iznenada se u cijeloj regiji pojavio saveznik koji je uspio riješiti problem u vrlo kratkom roku, pa smo ga tim povodom odlučili nagraditi. To je vjetar“, objasnio je Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu.

 

Prema zvaničnim rezultatima mjerenja kvaliteta vazduha koji se objavljuju na internet stranici Gradske uprave, Banjaluka je u decembru i januaru bila među najzagađenijim gradovima u Bosni i Hercegovini sa preko 45 dana u kojima su koncentracije lebdećih čestica bile u trećoj – najlošijoj kategoriji.

 

Zbog nepostojanja mjerenja kvaliteta vazduha u realnom vremenu, građani nisu bili obavješteni o ovakvoj situaciji pravovremeno, niti su bili upozoreni na negativne efekte i mjere zaštite.

 

“Iz Gradske uprave smo obavješteni da ćemo biti konsultovani vezano za novi akcioni plan koji tretira pitanje zagađenosti vazduha. Zaista se nadamo da će se vlast početi ponašati odgovorno prema problematici zagađenog vazduha. Ne želimo vidjeti još jedan dokument koji će da završi u ladici dok i dalje udišemo kancerogene čestice svake zime. Ignorisanje ovakvog problema je ne samo neodgovorno prema građanima, nego i opasno“, kazala je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *