Njemačka traži ljekare, inžinjere, IT stručnjake…

Društvo

Njemačka je u borbi za privlačenje stručnjaka u tu zemlju donijela novi Zakon o useljavanju kvalifikovane rade snage, ali i omogućila niz načina da olakša potragu za poslom u toj zemlji. Procjenjuje se da će do 2030. godine najvećoj evropskoj ekonomiji faliti šest miliona radnika, a trenutno su posebno traženi stručnjaci u oblasti medicine, mašinstva, automobilske i elektrotehničke industrije.

 

Nedavno je sa radom počeo i sajt “Make it in Germany” putem kojeg se građani mogu informisati o tome da li ispunjavaju uslove za rad u najvećoj evropskoj ekonomiji, pretraže oglase za posao, saznaju kakva radna snaga se traži u Njemačkoj, ali i kako izgleda život u ovoj zemlji. Na portalu su posebno istaknute profesije za kojima postoji najveća potražnja.

 

Tu su navedeni – doktori, inovativni inženjeri, naučnici i IT stručnjaci, kao i profesionalni njegovatelji.

 

Doktori

 

U istraživanjima je medicinska profesija konstantno jedna od najcjenjenijih u Njemačkoj. Međutim, tamošnje bolnice se bore sa nedostatkom ljekara već duži niz godina i širom zemlje postoji potreba za nekoliko hiljada dodatnih ljekara. Ovaj zahtjev će, kako se navodi na sajtu, nastaviti da raste i narednih godina, posebno jer će mnogi ljekari uskoro otići u penziju.

 

U Njemačkoj ljekari rade u bolnicama i u privatnoj ljekarskoj praksi. Prosječna početna plata za diplomirane medicinske stručnjake, kako se ističe, veća je nego u bilo kojoj drugoj oblasti i trenutno iznosi oko 52.000 evra godišnje. U prosjeku, ljekarima u Njemačkoj plaćaju više od diplomanata bilo koje druge discipline.

 

U privatnoj praksi, prije svega, postoji potreba za ljekarima opšte prakse, posebno u istočnoj Njemačkoj i ruralnim oblastima, gdje su često poteškoće u regrutovanju ljekara za popunjavanje prakse kada one postanu upražnjene. Ovi nedostaci će se, kako dodaju, uskoro proširiti i na ostale regione Njemačke i druga područja specijalizacije, jer će i ovdje mnogi ljekari morati da se povuku u narednim godinama.

 

Inženjeri

 

Kako navode na sajtu, postoji potreba za novim radnicima u svim sektorima, ali posebno u oblastima mašinske, automobilske i elektrotehničke oblasti. Izgledi za posao su takođe dobri i u oblasti građevinarstva.

 

U njemačkoj industriji, mnogi članovi odbora i upravni direktori proizvodnih kompanija započeli su svoj radni vijek kao inženjeri. Takve sjajne perspektive ogledaju se i u visini plata. Oni koji recimo imaju diplome elektrotehnike ili građevinskog inženjerstva, mogu očekivati da će u prosjeku zaraditi između 40.000 i 45.000 evra godišnje. Prihodi se povećavaju sa svakom godinom rada, dostižući nivo od oko 55.000 do 68.000 evra nakon 10 godina. Za univerzitetske studente prosječna zarada u nekim oblastima može narasti i više od 74.000 evra godišnje.

 

Naučnici i IT stručnjaci

 

Iako se velika većina STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) poslova može naći u privatnom sektoru, njemačka država takođe obezbjeđuje zapošljavanje u ovoj oblasti, finansiranjem čitavog niza svjetskih naučno-tehnoloških istraživačkih instituta, kao što su Mak Planck Societi i Fraunhofer Societi, navode na sajtu.

 

Ipak, nisu samo istraživački instituti koji traže dobro kvalifikovano, novo osoblje. I industriji je sve teže da pronađe diplomirane studente sa STEM predmetima. Pored inženjera, postoji i velika potražnja za naučnicima, matematičarima i IT stručnjacima. Kako ističu, nisu samo njemački proizvođači automobila i inženjerske kompanije među najboljima na svijetu: neki od globalnih igrača u hemijskoj i farmaceutskoj industriji takođe su iz Njemačke. I isto je slučaj sa njemačkim biotehničkim i nanotehničkim sektorima. U svim ovim oblastima, potražnja za prvoklasnim naučnicima je stalno velika.

 

Slično tome, mnogim većim kompanijama iz čitave njemačke privrede potrebni su IT stručnjaci za obavljanje različitih zadataka, a velika je potražnja i za matematičarima, posebno u bankama i osiguravajućim društvima.

 

U poređenju s diplomcima drugih disciplina, STEM diplomiranim licima je mnogo vjerovatnije da će im biti ponuđen stalni ugovor prilikom ulaska na tržište rada i imaju značajno veći potencijal zarade. Prosječne početne plate za STEM diplomce su između 40.000 i 43.000 evra godišnje. Nakon 10 godina profesionalnog iskustva, nivo plata raste u proseku oko 69.000 – 86.000 evra.

 

Njegovatelji

 

Svako ko želi da se u Njemačkoj bavi ovim poslom, mora da ima licencu. Da bi profesionalne kvalifikacije bile prepoznate, često je potreban kurs za prilagođavanje kako biste svoj jezik i profesionalne vještine uskladili sa zahtjevima. Prijave za priznavanje profesionalnih kvalifikacija moraju se podnijeti nadležnom organu njemačke zemlje u kojoj namjeravate da radite.

 

Ako ste stekli kvalifikacije za njegu u inostranstvu, morate ih imati priznate u Njemačkoj. Nadležni organ će provjeriti da li su profesionalne kvalifikacije koje ste stekli u inostranstvu u potpunosti jednake odgovarajućoj kvalifikaciji izdatoj u Njemačkoj. Ako to nije slučaj, možete se prijaviti za kurs prilagođavanja. Zarade zavise od oblasti rada i nvoa kvalifikacija.

 

Da biste tražili posao u sektorima u kojima Njemačka pati od nedostatka kvalifikovanih stručnjaka, morate ispuniti određene uslove ali i nostrifikovati diploma, piše Blic.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *