Javna preduzeća i institucije “love u mutnom”

Društvo

Pojedina javna preduzeća i institucije u BiH, zbog epidemije virusa korona, već su poništili raspisane tendere. Ipak, većina ih se ponaša kao da nije vanredeno stanje i kupuju sve – od automobila, skupe računarske opreme, do usluga uređenja cvijeća i vlastite promocije u medijima.

 

Međunarodni aerodrom Sarajevo objavio je 20. marta da odustaje od nabavke „automatizacija sistema za rasturanje pothlađene magle“.

 

– Zbog aktuelnih dešavanja vezanih za korona virus, Uprava J.P. Međunarodni aerodrom „Sarajevo“ je analizirala novonastalu situaciju i konstatovala da će se ista odraziti na poslovanje Društva, pa je ocijenila da je u ovom trenutku potrebno zaustaviti pokrenutu nabavku, i poništiti pokrenuti postupak nabavke – piše u obavještenju.

 

Sličan potez povuklo je i Ministarstvo odbrane BiH u vezi sa nabavkom kompjuterske opreme.

 

– Trenutno stanje u BiH gdje je proglašena prirodna nepogoda i u vrijeme pokretanja postupka ugovorni organ nije mogao predvidjeti tu okolnost, te na osnovu toga poništava postupak predmetne nabavke – navode u MO BiH.

 

Međutim, listajući objave na Portalu javnih nabavki BiH u posljednjih desetak dana, jasno je da većina ugovornih organa nastavlja sa nabavkama roba, usluga, radova, u redovnim procedurama.

 

Dok zdravstvene ustanove zbog aktuelne situacije najviše traže zaštitna odijela, maske, respiratore, dječiju hranu, lijekove, ostali kupuju stvari koje nisu uobičajene za vanredene okolnosti.

 

Opština Sokolac je 19. marta objavila obavještenje o nabavci putničkog motornog vozila vrijednog 34.000 KM bez PDV.

 

Takođe, auto kupuje i Agencija „Stari Grad“ Mostar, procijenjene vrijednosti oko 20.000 KM, kao i Kantonalna direkcija za puteve Srednjobosanskog kantona. Vrijednost je 30.000 KM.

 

Kada je riječ o promociji, Grad Bijeljina je 17. marta objavio obavještenje o nabavci telekomunikacione usluge, odnosno informisanje građana o aktuelnostima u Bijeljina i aktivnostima Gradske uprave putem zemaljskog televizijskog signala. Ta usluga do kraja 2020. trebalo bi da košta 70.000 KM, bez PDV.

 

U vanrednoj situaciji, o vlastitoj promociju brinu u Hrvatskim poštama Mostar. Nabavku usluge dizajna i grafičke pripreme promotivnog materijala za potrebe Pošta namjeravaju da plate 31.000 KM za 12 mjeseci. Oglas je objavljen 16. marta.

 

Zanimljiv oglas dala je ERS odnosno RiTE „Ugljevik“ koja nabavlja uslugu hortikulture na godišnjem nivou, procijenjene vrijednosti čak 90.000 KM. Hortikultura je umjetnost (vještina) ili nauka gajenja cvijeća, ukrasnog drveća i žbunja, voća i povrća, posebno u vrtovima ili plantažama.

 

Nabavku zasada za zelene površine kupuje i Grad Trebnje. Procijenjena vrijednost je 25.641 KM bez PDV.

 

U trenutku kada je zima praktično prošla, sarajevsko Kantonalno javno preduzeće „ZOI'84“ baš sada brine za narednu sezonu. Objavili su nabavku sistema za osnježenje procijenjene vrijednosti 1,6 miliona KM.

 

Istovremeno, Grad Istočno Sarajevo je 12. marta objavio obavještenje o nabavci radova, odnosno uređenju stadiona „Slavija“. Sve bi trebalo da košta 180.250 KM bez PDV i da bude završeno za 90 dana.

 

Služba Vlade RS kupuje televizore

 

Čini se da je ipak najmasovnija kupovinja računarske opreme i IT usluga. Zavod za medicinu rada i sporta RS nabavlja informacioni sistena (Healthcare) procijenjene vrijednosti čak 100.000 KM bez PDV, putem otvorenog postupka. Istovremeno, opština Stanari kupuje računare i računarsku opremu u vrijednosti 50.000 KM.

 

S druge strane, Služba za zajedničke poslove Vlade RS objavila je 13. marta obavještenje o nabavci TV prijemnika. Procijenjena vrijedost televizora je 30.000 maraka bez uračunatog PDV.

 

(Srpskainfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *