Banjaluka: Moguće zatvaranje četiri ambulante

Društvo

Zbog malog broja registrovanih pacijenata grad bi pojedine ambulante mogao zatvoriti, a situacija je posebno kritična u mjesnim zajednicama Ada, Česma, Paprikovac i Kuljani.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da će se do kraja godine analizirati opravdanost rada postojećih ambulanti, pa možda čak u pojedinim slučajevima uraditi i nepopularna stvar, zatvaranje.

– Sadašnji raspored ambulanti koje su otvorene pokazuje da nisu sve rentabilne. U ovom momentu za najmanje četiri ne postoji ekonomska opravdanost za njihov rad. Broj registrovanih pacijenata je izuzetno mali, što je apsurdno jer se nalaze u velikim naseljima, ali očigledno ne postoji interesovanje građana da ih koriste. Najkritičnije je u Adi, tamo imamo nešto više od 200 registrovanih građana – kazao je Radojičić.

Objasnio je da je normativ da po timu porodične medicine bude registrovano minimalno 2.000 pacijenata.

– Ozbiljno se postavlja pitanje da li je opravdano održavanje takvih ambulanti jer za njihov rad grad izdvaja sredstva – kazao je Radojičić.

Dodao je da postoje zahtjevi sa nekoliko lokacija za otvaranje novih ambulanti, a jedna od njih su Priječani.

– Ove godine, osim u mjesnoj zajednici Donja Kola, nije planirano otvaranje nijedne nove ambulante – rekao je Radojičić.

U Gradskoj upravi su rekli da u pet ambulanti koje rade u zakupljenim prostorima u MZ Kuljani, Šargovac, Česma, Ada i Paprikovac od njihovog otvaranja postoji problem nedovoljne registracije građana.

– Resorno odjeljenje za oblast zdravstva u više navrata je uz pomoć Doma zdravlja, savjeta mjesnih zajednica, udruženja i crkvenih odbora pokušalo apelovati na građane da se registruju u ovim ambulantama. Do sada sprovedene aktivnosti rezultirale su malim brojem preregistrovanih građana u ambulantama koje rade u zakupljenim poslovnim prostorima, a u četiri taj broj ima i trend smanjenja – rekli su u Gradskoj upravi.

Prema podacima Doma zdravlja, od početka rada ovih ambulanti pa do sada registrovano je 1.723 građana u Šargovcu, 1.055 u Kuljanima, 1.011 na Paprikovcu, 772 u Česmi i 219 u Adi.

Ambulante u Kuljanima i Šargovcu otvorene su 2010. godine, a u Česmi, Adi i na Paprikovcu 2012. godine.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *