Bogdanić: Svi direktori bolnica su na tankom ledu

Društvo

Nakon smene direktora u tri bolnice u Srpskoj, ministar zdravlja Dragan Bogdanić poručuje da i ostale njihove kolege plešu na tankom ledu.

Naglašava da, međutim, još nije kucnuo čas da im se Vlada RS zahvali na saradnji, ali da će se i to desiti kad dođe vreme.

– Ministarstvo zdravlja i Vlada RS doneli su niz mera za stabilizaciju poslovanja zdravstvenih ustanova, a to se posebno odnosi na reprograme za poreze i doprinose. Dakle, pružena je prilika da menadžeri zdravstvenih ustanova konsoliduju poslovanje. Neki od njih to su i učinili, poput bolnice u Istočnom Sarajevu, gde su značajno smanjene obaveze – kaže Bogdanić u intervjuu za “EuroBlic”.

To, očigledno, nije pošlo za rukom direktorima UKC RS i bolnica u Doboju i Gradiški.

Procenjeno je da je u ove tri zdravstvene ustanove najlošije finansijsko stanje. U ovim ustanovama su neophodne promene, zbog čega smo dali priliku novom rukovodstvu.

Da li to znači da ste zadovoljni poslovanjem ostalih bolnica?

Nisam zadovoljan sa svima, jer uvek može bolje. U svakoj zdravstvenoj ustanovi ima prostora da se domaćinski rasporede sredstva koja su na raspolaganju.

Šta se očekuje od novoimenovanih direktora?

Da konsoliduju finansije i dovedu ih u realne okvire, za što imaju našu punu podršku. Svesni smo da zdravstvo nikada nije bilo, niti će biti profitabilno, ali je stabilizacija finansijskog stanja neophodna. Prethodno rukovodstvo u tome nije uspelo, pa je, logično, data prilika drugim ljudima.

Na osnovu čega je direktor UKC Mirko Stanetić pre nepune tri godine ponovo vraćen na mesto direktora UKC?

Tada je to bila najbolja procena, kako bi na čelo najveće zdravstvene ustanove u RS došao čovek koji dobro poznaje sistem i koji zna sve njegove “boljke”, ali i koji ima dovoljno energije i znanja da organizuje tako veliki sistem.

Pošto njegova smena demantuje da je u tome uspeo, čime prvenstveno treba da se pozabavi novi direktor Vlado Đajić?

Od novog direktora očekujem da unapredi poslovanje, a da zadrži rešenja koja su bila dobra.

Zbog čega je izbor pao na Đajića?

Doktor Đajić je čovek sa velikim iskustvom i profesionalnim kredibilitetom. U mnogim poslovima se pokazao kao neko ko ima plan i viziju. Nadam se da će tu energiju kao direktor UKC najbolje iskoristiti. U svakom slučaju, pred njim je mnogo izazova, pa ne želim unapred ni da hvalim ni da kudim.

Da li je tačno da ste smenjene i novoimenovane direktore telefonom obavestili o smenama?

Novoimenovani direktori su za to znali ranije, a bivše direktore sam o tome obavestio lično, u kabinetu i uz konstruktivan razgovor.

Čini se da su smenjeni direktori ipak bili iznenađeni?!

Oni su vest primili odgovorno i sa punim uvažavanjem. Ništa dramatično se u tom pogledu nije desilo.

Da li verujete da ćete smenama direktora rešiti problem nagomilanih dugova u bolnicama?

To je samo jedna od mera. Od novih direktora se očekuje da podvuku crtu i predlože rešenja.

Koliko ste vi kao ministar odgovorni za katastrofalno poslovanje bolnica i pominje li iko vašu smenu?

Zdravstvo je kompleksan sistem sa mnogo problema sa kojima se nosimo svaki dan. Svako ko je na funkciji, uključujući i mene, uvek treba da bude svestan svoje odgovornosti i da neće tu biti zauvek. Osim toga, funkciju ministra zdravlja i socijalne zaštite ne doživljavam kao privilegiju, nego kao radno mesto. I to vrlo odgovorno i zahtevno.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *