Ambasada Izraela u Beogradu nije iznajmljivala Dodikovu vilu!?

Društvo

“Tužilaštvo BiH želi da ispita 22 svjedoka. Pripadnici SIPA već su počeli saslušanja u Bijeljini, a uglavnom je riječ o ljudima koji su obnašali različite dužnosti u banci. Navodno je stigao i odgovor iz Srbije, dopunjeni izvještaj iz SAD-a, a sada se čekaju odgovori iz Izraela”, kazao je Miodrag Stojanović, advokat Slobodana Pavlovića.

Iako je u predmetu Pavlović banka bilo najavljeno ročište u Sudu Bosne i Hercegovine, ono nije održano. Kako je za Oslobođenje kazao advokat Miodrag Stojanović, koji u ovom predmetu brani vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića, Sud je uvažio zahtjev Tužilaštva BiH, po kojem je njegovom branjeniku i dalje na snazi mjera zabrane napuštanja BiH.

-Tužilaštvo BiH želi da ispita 22 svjedoka. Pripadnici SIPA već su počeli saslušanja u Bijeljini, a uglavnom je riječ o ljudima koji su obavljali različite dužnosti u banci. Navodno je stigao i odgovor iz Srbije, dopunjeni izvještaj iz SAD-a, a sada se čekaju odgovori iz Izraela, kazao je Stojanović.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je još u zimu 2015, a prvooptuženi je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se sa vlasnikom i rukovodiocima Pavlović banke tereti za pranje para. Tužilac Mirza Hukeljić pokušaće pred Sudom dokazati kako je Dodikov kredit podignut u Pavlović banci fiktivan.

Prema dokumentaciji koju je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) davno izuzela iz banke, Milorad Dodik je 2007. godine, kada je bio premijer Republike Srpske, preko banke prebacio 750.000 evra za kupovinu vile na Dedinju, ali se ispostavilo da je kredit u tom iznosu podigao tek godinu nakon toga, odnosno da ga nije ni koristio. On sam je u nekoliko navrata tvrdio kako vilu renta i to Ambasadi Izraela u Srbiji, te da tako otplaćuje rate kredita.

Oslobođenje nezvanično saznaje da je Dodik, tada zahvaljujući vezama sa bivšim šefom diplomatije, a sada ministrom odbrane Izraela Avigdorom Libermanom, uspio pribaviti papire o rentanju, ali da Ambasada zapravo nikad nije koristila objekat u Ulici Vaska Pope.

Prije nego se Liberman prošle godine javno odrekao prijateljstva sa Dodikom i njegovim senatorom, također Izraelcem Arijem Livneom, u Ambasadi Izraela u Beogradu su rekli: “Sigurno zovete zbog rezidencije ambasadora, ali nikakve službene informacije o tome ne mogu se davati u javnost.”

Oslobođenje je već pisalo da SIPA nije završila izuzimanje dokaza iz Pavlović banke, najviše zbog opstrukcija bivšeg glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, budući je i ovaj predmet naveden u disciplinskom postupku koji se protiv njega vodi. Nakon što je Salihović suspendovan, Hukeljić je (ponovo) preuzeo rad na dodijeljenom mu predmetu, te su nakon Sjedinjenih Država i druge zemlje počele odgovarati na njegove zamolbe.

Stojanović kaže kako je već predao žalbu na rješenje o produženju zabrane Pavloviću.

– U žalbi sam naveo upravo to da se na saslušanja čekalo 15 mjeseci, ističe advokat.

Nakon što je Liberman poručio kako ne želi imati posla sa Dodikovim i Livneovim radnjama, bilo je pitanje kada će se oglasiti i institucije Izraela.

One su to učinile prošle sedmice, potvrdivši kako predstavništvo Republike Srpske u toj zemlji ne postoji više od dvije godine, te da je preregistrovano u privatnu firmu, sa Livneom na čelu, kojeg, za razliku od entitetskih vlasti, u ministarstvu spoljnih poslova Izraela ne smatraju diplomatom.

S.B.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *