Državljanstva BiH se odrekao jedan cijeli grad

Društvo

Bosna i Hercegovina je, samo zbog toga što su se njeni građani odrekli državljanstva, izgubila “jedan celi grad” od oko 75.000 stanovnika.

– Otkako Ministarstvo civilnih poslova poseduje evidencije o odricanju od državljanstva BiH, odnosno vodi ove poslove, od 1996. do kraja 2016. godine, državljanstva BiH su se odrekla 73.593 lica. Bio je jedan ciklus oko 2002. i 2003. godine, kada se godišnje odricalo više od osam, devet hiljada lica. Kasnije se taj broj smanjivao i on se od 2008. ustalio na cifri od približno 3.500 godišnje – kaže Milan Zjajić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH za državljanstva i putne isprave.

Sada sve češće ispis iz registra državljana traže cele porodice, kako bi postali Nemci, Austrijanci, Slovenci…

– Imali smo još veoma prisutnu Dansku, Norvešku, a iz okruženja Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru. Možda je malo nejasno zašto su to Srbija i Hrvatska, kada s njima imamo sporazume o dvojnom državljanstvu – kaže Zjajić.

BiH ima sporazume o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom, a uskoro bi mogao biti potpisan i sa Crnom Gorom.

U primeni sporazuma s Hrvatskom pojavili su se problemi.

– Hrvatska tumači sporazum na čudan način. Oni kažu da se samo u slučajevima kod zaključenja braka s državljaninom Hrvatske nije potrebno odricati od državljanstva, a i to je različito od županije do županije – kaže Zjajić.

Razlozi odricanja državljanstva su različiti.

– U neformalnom razgovoru stranke nam najčešće govore svoje razloge i motive. Nekada su to pretežno bila pitanja vezana za radno-pravni status, ali u poslednje vreme puno je onih koji se odriču državljanstva zbog studiranja u inostranstvu. Ili, iz razloga koji se na prvi pogled čine banalnim. Mnogi kažu da to rade zato što zbog prirode posla moraju često na službena putovanja u države za koje Bosna i Hercegovina nema bezvizni režim, a Evropska unija ima. I onda su u problemu – ne mogu da putuju sa svojim kolegama, često moraju da vade vize, to im komplikuje život i onda se odriču državljanstva da bi mogli u punom kapacitetu raditi odgovorne i značajne poslove na pozicijama u inostranstvu – objašnjava Zjajić za RSE.

RSE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *