Mišić: Protestne šetnje 1. maja će biti uprkos pritiscima

Društvo

Savez sindikata Republike Srpske organizovaće sutra prvomajsku protestnu šetnju u Banjaluci, na kojoj se očekuje nekoliko hiljada radnika, članova sindikata.

Predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić, naglasila je da će radnici protestnom šetnjom izraziti nezadovoljstvo svojim položajem u Republici Srpskoj.

Mišić je naglasila da zahtjev policije da se plati obezbjeđivanje skupa smatra nastavkom pritisaka na Sindikat i nju kao predsjednika jer je policija, kako je rekla, po prvi put tražila da im se plati osiguranje protestne šetnje.

-Nikada nijedan sindikat nije dobio zahtjev da plati ovakav skup i ovo sam doživjela kao lični pritisak, rekla je Mišić i dodala da je očito da “nije zaboravljen 28. decembar 2015. godine”, kada je Savez sindikata organizovao protest protiv Zakona o radu pred Narodnom skupštinom RS.

Sindikat je dobio predračun od policije da uplati 3.080 KM za 77 policijskih službenika koji bi trebalo da obezbjeđuju taj javni skup.

Mišić je dodala da su morali avansno da plate taj iznos kako im skup ne bi bio zabranjen, iako Sindikat nije tražio policijsko obezbjeđenje. Iz banjalučke Policijske uprave tvrde da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, troškove angažovanja pripadnika policije na obezbjeđenju skupa snosi organizator.

Predsjednica Saveza sindikata je odbacila ponudu Socijalističke partije da plati troškove obezbjeđivanja skupa, i pozvala ih da smijene ministra rada Milenka Savanovića i time pokažu da su istinski zaštitnici radnika i njihovih prava.

Mišić je dodala da je odluku o protestima za 1.maj donijelo Generalno vijeće Saveza sindikata Republike Srpske, na prijedlog svog Predsjedništva.

Nakon protestne šetnje, koja će krenuti sa glavnog banjalučkog Trga Krajine, kolona će proći pored zgrada Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, a zatim će u Parku „Mladen Stojanović“ biti pročitan prvomajski proglas.

Nakon toga, učesnicima protesta će biti podijeljen prvomajski „solo pasulj“, čime će biti upućena i simbolična poruka “opasuljite se”, što bi, kako je rekla Mišić, “trebalo da bude razumljivo svima”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *