Radojičić: Život se vraća u normalu

Društvo

Nakon pauze od gotovo dva mjeseca, zbog epidemije korona virusa, danas su sa radom počeli ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, javni prevoz, ustanove predškolskog obrazovanja i privatne stomatološke ordinacije.

 

Svi subjekti, koji su poslije ublažavanja mjera danas počeli sa radom, dužni su da se pridržavaju posebnih uslova koje je uputstvima propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić, tokom obilaska više poslovnih subjekata koji su danas ponovo počeli sa radom, kazao je da se život polako vraća u normalu.

 

-Gradski kontrolni organi, ovih dana, će da djeluju edukativno, odnosno da savjetuju i da pomognu svim subjektima, s obzirom na to da je svaka djeltanost regulisana posebnim uputstvom koje je izdao Institut za javno zdravstvo. Biće tu sigurno pitanja i dilema dok se sve ne ustali u ovom novom režimu rada – istakao je Radojičić, apelujući na građane da i dalje sprovode mjere lične zaštite i drže distance prilikom komunikacije.

 

 

Radenko Danilović iz frizerskog salona „Kapeli“ kazao je da su, uz poštovanje svih propisanih mjera, danas zvanično počeli sa radom.

 

-Uklopili smo se u sve propisane mjere, od onih koji se odnose na higijenu pa do neophodnog razmaka od dva metra između svakog klijenta u salonu – kazao je on.

 

Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, produženo je i radno vrijeme privrednih subjekata.

 

Vraćamo se u normalno radno vrijeme svih subjekata, s tim da se radno vrijeme, prema zaključku Republičkog štaba, mora uskladiti na način radnici mogu doći svojim kućama prije početka policijskog časa – kazao je Radojičić.

 

Javni prevoz sa redukovanim brojem linija

 

Od danas je u funkciji i javni prevoz, sa redukovanim režimom, prevashodno namijenjen prevozu radnika.

 

 

Od ukupno 23 linije javnog gradskog prevoza, u funkciji će biti 16 linija, sa polascima raspoređenim u tri vremenska perioda u toku dana, i to: od 6 do 8 časova, od 13 do 17 časova i oko 19 časova. Iz prigradskog područja u funkciji će biti jutarnji i popodnevni polasci, na određenom broju linija (iz smjera Bronzanog Majdana, Stričića, Piskavice, Bočca, Kola…). U narednom periodu, nadležno odjeljnje pratiće situaciju, te po potrebi vršiti dodatne korekcije i eventualno povećanje broja polazaka i linija.

 

U cilju zaštite putnika i voznog osoblja od prenošenja virusa, upotreba rukavica i maski je obavezna, a makismalna popunjenost autobusa će biti do 50 odsto predviđenog kapaciteta.

 

„Otvoreni“ parkovi i teretane u prirodi

 

Parkovi, izletišta i teretane u prirodi, koje je Gradski štab zatvorio prije više od mjesec dana, od danas su ponovo otvoreni.

 

Ova javna mjesta bila su ograđena i zabranjena za korištenje od 3. aprila, kako bi se spriječila okupljanja građana i potencijalno širenje virusa korona. I dalje je obavezno korištenje zaštitnih maski u javnom prostoru.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *