Obilježena 28. godišnjica od stradanja 12 beba u Kliničkom centru

Društvo

Povodom 28. godišnjice tragične smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, danas su majke stradalih beba i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila položili vijence na spomen obilježje „Život“ u centru grada. Sekretar Udruženja „12 beba“ Željka Tubić, majka djeteta koje je, zbog nedostatka kiesonika, izgubilo bitku za život 1992. godine, kaže da majke već gube nadu da će iko ikada biti kažnjen i odgovarati za smrt djece u inkubatorima.

 

Iako je prošlo 28 godina, bol za našom djecom nije manja, a tuga zbog činjenice da takav zločin bez presedana nije kažnjen sve je veća. Jedina utjeha je to što se ovaj datum obilježava i što se kroz knjige i filmove prenosi i čuva istina o ovom strašnom porazu civilizacije, koja je dozvolila da dan za danom umiru tek rođena djeca – rekla je Tubić.

 

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, tako da ni boce sa kiseonikom nisu mogle biti dopremljene iz Beograda u Banju Luku, uprkos brojnim apelima da se to učini, usljed čega je preminulo 12 tek rođenih beba u inkubatorima.

 

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine. 22. maj uvršten je u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj, a majke 12 beba su proglašene civilnim žrtvama rata.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *