Banjaluka: Vanredna sjednica o osnivanju nove toplane u petak

Društvo

Druga vanredna sjednica Skupštine Grada, na kojoj će odbornici razmatrati set odluka u vezi sa osnivanjem nove toplane, biće održana u petak, 26. maja, sa početkom u 10 časova.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je na današnjoj sjednici Kolegijuma Skupštine, da je sve spremno za početak radova, te da bi se što prije započelo sa gradnjom novog postrojenja toplane – zatraženo je održavanje vanredne sjednice Skupštine Grada.

Prema njegovim riječima, stvorene su tri vrste uslova: finansijski, tehnički i pravni.

-Pravne uslove treba da kompletira Skupština Grada usvajanjem nekoliko odluka na vanrednoj sjednici u petak. Finansijske uslove obezbijediće dva suosnivača, kompanija IEE i Grad, koji će svoj inicijalni dio od tri miliona KM obezbijediti donošenjem odluke o kreditnom zaduženju. Tehnički uslovi su obezbijeđeni, jer je IEE fizički spreman da počne sa radovima onog momenta kada mi u potpunosti završimo formalno-pravne poslove, a to su donošenje odluka, obezbjeđenje lokacijskih uslova i dozvole za pripremne radove – pojasnio je gradonačelnik Radojičić.

Kako je naglasio, teoretski već u subotu, sa svim ovim pretpostavkama, moglo bi se početi sa radovima.

-Sedam i po mjeseci je rok za završetak svih radova od momenta uvođenja u posao, s tim što bi gradnja trebalo da ide modularno i dio kapaciteta trebalo bi da bude raspoloživ odnosno upotrebljiv i ranije. Nadam se da bi dio toga mogao biti upotrijebljen u narednoj grijnoj sezoni. Do potpune instalacije, stara Toplana je dužna da obezbijedi grijanje – rekao je Radojičić.

Novo postrojenje Toplane, čija je izgradnja projektovana u iznosu od 35 miliona KM, biće pokretano na bio masu.

Dnevni red

Na dnevnom redu ove vanredne sjednice nalaze se četiri tačke, odnosno prijedlozi odluka o:
– izboru strateškog partnera i davanju saglasnosti na Prijedlog ugovora o strateškom partnerstvu;
– osnivanju zajedničkog privrednog društva;
– davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o osnivanju „Eko toplane Banja Luka“ d.o.o. Banja Luka, i
– kreditnom zaduženju Grada Banja Luka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *