Banjaluka: Potpisan ugovor o refinansiranju gradskog duga

Društvo

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i direktor Unikredit banke Gordan Pehar, potpisali su danas u Gradskoj upravi ugovor o refinansiranju gradskog duga u iznosu od 73.000.000 KM.

U izjavi novinarima, Radojičić je naglasio da je refinansiranje bilo potrebno, jer bi u suprotnom, Grad imao brojne poteškoće u realizaciji najavljenih ili započetih projekata.

– Na ovom međunarodnom tenderu učestvovalo je 11 komercijalnih banaka, a to je za nas značajno i u reputacijskom smislu, jer je tender pobudio regionalno interesovanje. U petak smo donijeli odluku o gradnji nove toplane i za taj kapitalni projekat potrebno je učešće Grada u iznosu od 15 miliona KM, a naše kreditno opterećenje sa sadašnjim nerefinansiranim iznosom, bilo bi preveliko i ne bismo mogli da nosimo nove poslove. Takođe, danas smo nastavili projekat „Crno vrelo“ i za taj posao je potrebno još oko 20 miliona KM dodatnog ulaganja – rekao je Radojičić.

Direktor Unikredit banke Gordan Pehar, kazao je da je ovo najveći iznos refinansiranja duga lokalne samouprave u BiH.

On je dodao da je konzorcijum od četiri banke na čijem je čelu Unikredit banka Banja Luka, potvrdio da lokalne banke posjeduju znanje i finansijske kapacitete da se nose sa najznačajnijim finansijskim projektima u zemlji.

Pehar je naglasio da će se kroz refinansrianje duga Grada Banja Luka, otvoriti prostor za nastavak započetih investicionih projekata Grada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *